Wat te doen bij een tekenbeet

Elk jaar worden er in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen. En in juni en juli piekt het aantal meldingen van een tekenbeet op de de tekenradar. Daarom is het doen van een tekencheck extra belangrijk! Ben je veel in het groen of in de natuur, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet. Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.

Extra goed opletten dus!

Zaak om extra goed op te letten dus, want door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Teken zitten voornamelijk buiten in het bos, en dat je daar extra risico loopt is logisch, maar uit een derde van de meldingen blijkt dat je ook in je eigen achtertuin en in stadsparken gebeten kan worden. Één op de 5 tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied; dat zijn 300.000 tekenbeten per jaar! Opvallend is dat deze teken minder vaak de bacterie bij zich dragen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. 

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

Zoek je een omgeving op waar het risico op teken groot is, neem dan de volgende tips in acht:
  • Mijd plekken met hoog gras, dichte begroeiing, bladeren en struikgewas
  • Zorg voor kleding met een lichte kleur die de huid goed bedekt. Hierop valt een teek goed op
  • Neem een tekenpincet of tekenverwijderaar mee. 
  • Controleer naderhand altijd het lichaam op teken. Een teek zoekt bij voorkeur plaatsen op zoals in de nek, achter de oren, onder oksels, in knieholtes en liezen. 

​Wat doe ik als ik een tekenbeet heb?

  • Pak een tekenklem of tekenpincet en verwijder de teek zo snel mogelijk. Zorg dat je niet in het achterlijfje knijpt en probeer de teek niet te verdoven met alcohol, olie, nagellakremover of zeep. Dit  zorgt ervoor dat de teek gaat braken, waardoor je risico loopt bacteriën binnen te krijgen. Bekijk ook de video onderaan deze pagina. Ben er snel bij want binnen 24 uur heeft een tekenbeet vrijwel zeker geen gevolgen!
  • TIP: schrijf op waar en wanneer je gebeten bent. Meld hier je tekenbeet bij tekenradar 
  • Zekere voor het onzekere? Bewaar de teek en laat hem voor €70,- onderzoeken op Borrelia/Ziekte van Lyme. Klik hier voor meer informatie
  • Hou de beet nog 3 maanden in de gaten en let op eventuele ziekteverschijnselen zoals hieronder beschreven.

​Ga naar de huisarts als:

  • Je de teek zelf niet verwijderd krijgt
  • De teek 24 uur of langer in je huid heeft gezeten
  • Je klachten krijgt; bijvoorbeeld een grote rode ring of vlek om de tekenbeet, griepverschijnselen, tintelingen of gewrichtsklachten

Voorlichtingsvideo over tekenbeten & de ziekte van Lyme

In deze video van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kun je zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe je jezelf kunt controleren en hoe je een teek moet verwijderen. 
 

​Meer leren over het verlenen van eerste hulp?

Leer alles wat je aan eerste hulp kan bieden, of juist moet laten! Volg een EHBO cursus bij BHV.NL. Onze cursus wordt afgesloten met een Oranje Kruis examen en het diploma is 2 jaar geldig.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

EHBO incompany

Wij geven ook EHBO incompany cursussen. Bekijk hiernaast het aanbod.
Incompany cursus
Basis EHBO
Voor iedereen die doortastende eerste hulp wil kunnen verlenen tijdens een calamiteit.
 
Incompany cursus
EHBO aan kinderen
Voor medewerkers van kinderdagverblijven, jeugdzorg, onderwijsinstellingen en (gast)ouders.
 
Incompany cursus
EHBO in en om het water
Voor medewerkers bij een zwembad en iedereen die te maken kan krijgen met ongevallen in en om het water.
 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.