3 redenen om een EHBO-cursus te volgen (ook als je denkt dat je het nooit nodig hebt)

Een val van de trap. Een allergische reactie. Een kind dat zich verslikt. Of iemand die plotseling in elkaar zakt. Je hoopt dat het je nooit overkomt. Maar als het gebeurt, wil je één ding zeker weten: dat je weet wat je moet doen. Een EHBO-cursus volgen is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij het plannen van je werkweek, maar het is wél iets dat echt verschil kan maken. Thuis, op werk, op straat of bij de sportvereniging. EHBO-kennis is universeel toepasbaar. Hier zijn 3 sterke redenen om die cursus toch echt op je to-do-lijst te zetten.
 

1. Je kunt letterlijk een leven redden

Bij een hartstilstand telt elke seconde. Als jij weet hoe je moet reanimeren en een AED gebruikt, maak jij het verschil – nog vóórdat de ambulance arriveert.
Maar ook bij bloedingen, verslikking, bewusteloosheid of epilepsie kun je met de juiste handelingen levens redden of blijvend letsel voorkomen. Tijdens een EHBO-cursus leer je hoe je snel en doeltreffend handelt in dit soort situaties. In een specifieke cursus voor baby’s en kinderen leer je hoe je moet handelen bij kinderen, want die vereisen soms nét een andere aanpak dan volwassenen.

Wist je dat in Nederland jaarlijks ruim 300.000 mensen op de Spoedeisende Hulp belanden na een ongeval? Veel daarvan gebeurt gewoon thuis of op het werk. Weet jij hoe te handelen? Test je EHBO kennis!
 

2. EHBO is overal waardevol: op het werk, thuis, school of sport

EHBO is niet alleen iets voor professionals. Integendeel. Ouders, mantelzorgers, sportcoaches, leraren, vrijwilligers: iedereen kan te maken krijgen met een ongeluk. Tijdens een EHBO-cursus leer je onder andere:
  • Hoe je eerste hulp verleent en de eerste schakel bent in de hulpverleningsketen
  • Wat je doet bij brandwonden, snijwonden, botbreuken of vergiftiging
  • Hoe je omgaat met bewusteloosheid of ademhalingsproblemen
  • Wat er in een EHBO-doos moet zitten én hoe je die gebruikt
  • Het herkennen van veelvoorkomende ziektebeelden
Je oefent in onze training met een lotusslachtoffer om een realistische situatie na te bootsen, ideaal om je handelingen écht onder de knie te krijgen. Of je nu op kantoor werkt of in de bouw, in de kinderopvang of op het voetbalveld staat: EHBO-kennis is overal relevant.
 

3. Je voelt je zekerder en rustiger in noodgevallen

Bij paniek is kennis jouw kracht. Als je weet wat je moet doen, handel je rustiger en effectiever. Veel cursisten geven na afloop aan dat ze zich een stuk zekerder voelen. Ze durven op te treden, ook in stressvolle situaties. Dat is goed voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen; of het nu gaat om je collega, je kind of een onbekende in het winkelcentrum. Een EHBO-certificaat is dus geen overbodige luxe: het is een praktische vaardigheid voor het leven. Anderen zullen je dankbaar zijn! En jij  jezelf ook; want er is niets zo erg als hopeloos toekijken wanneer iemand hulp nodig heeft.
 

Een voorbeeld

Hartfalen – situatie 1 zonder EHBO
Sonja zakt in elkaar. Er is iets mis met haar hart. Er is geen hulpverlening in buurt. Omstanders blijven bij het slachtoffer, maar weten niet goed wat ze moeten doen. Ze wachten op de ambulance. Terwijl de seconden op de klok wegtikken, krijgen de hersenen van Sonja al zo lang geen zuurstof dat de kans op hersenschade vrij groot is. Als ze het al overleeft. Gelukkig komt Sonja op tijd aan in het ziekenhuis. Ze moet daar twee weken blijven, om te herstellen. Voordat zij weer kan werken, moet ze 4 maanden re-integreren. Sonja wordt nooit meer de oude, ze blijft altijd gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

Hartfalen – situatie 2 met EHBO
Sonja zakt in elkaar. Er is iets mis met haar hart. Er is een EHBO’er in de buurt die direct gaat reanimeren. Hierdoor pompt het bloed met zuurstof rond in het lichaam van Sonja. De EHBO’er reanimeert totdat de ambulancemedewerkers het overnemen. Sonja komt aan in het ziekenhuis, maar mag snel erna weer naar huis. Daar herstelt zij nog een tijdje thuis, voordat ze weer aan het werk gaat. Sonja is weer de oude en heeft gelukkig geen blijvende klachten of letsel!
 

Ook iets voor jouw organisatie?

Wil jij dat jouw medewerkers weten wat ze moeten doen bij een ongeval of medisch noodgeval? Of is EHBO verplicht voor jouw organisatie? Dan is het slim om EHBO onderdeel te maken van je veiligheidsbeleid. Een EHBO’er op de werkvloer is geen overbodige luxe, het is een essentieel onderdeel van goed werkgeverschap.

Advies op maat

Wil je meer weten of advies op maat over de cursussen? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder! BHV.nl adviseert en verzorgt trainingen door heel Nederland. Met onze cursussen zorgen wij samen met jou voor veiligheid.
 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

  • De waarde van een BHV certificaat: meer dan een verplicht papiertje
    De waarde van een BHV certificaat: meer dan een verplicht papiertje
    Voor veel mensen is het BHV-certificaat vooral iets wat ‘moet’. Maar wist je dat het veel meer oplevert dan alleen het afvinken van een wettelijke verplichting? Een BHV-certificaat staat voor kunnen handelen in noodsituaties. Voor zekerheid, veiligheid en verantwoordelijkheid. Voor jezelf én voor anderen. En dat is flink wat waard, voor zowel werkgevers als werknemers.
  • Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Binnen een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie spelen zowel Hoofd BHV Operationeel/Coördinator als Hoofd BHV Strategisch een essentiële rol in de bedrijfshulpverlening. Maar wat is precies het verschil tussen deze functies, en hoe vullen ze elkaar aan?
  • Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Een preventiemedewerker speelt een cruciale rol in de veiligheid binnen een organisatie. Maar hoe kies je de juiste persoon voor deze functie? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten, welke vaardigheden essentieel zijn en hoe je ervoor zorgt dat je preventiemedewerker goed voorbereid is op zijn of haar taak.
  • Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Zowel BHV’ers (bedrijfshulpverleners) als preventiemedewerkers spelen een cruciale rol in het waarborgen van veiligheid op de werkvloer. Toch is er veel onduidelijkheid over de rol van een preventiemedewerker. Wat zijn de belangrijkste verschillen en hoe vullen deze rollen elkaar aan? In dit artikel vertellen we je alles over de taken, verantwoordelijkheden en hoe ze samenwerken voor een veiligere werkomgeving. 
  • 7 tips voor veiligheid op kantoor
    7 tips voor veiligheid op kantoor: dit ben je verplicht
    Als werkgever in de zakelijke dienstverlening wil je een veilige werkomgeving creëren voor je medewerkers, klanten en bezoekers. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Maar wist je dat er wettelijke verplichtingen zijn die specifiek gelden voor kantoorpanden? We zetten de belangrijkste verplichtingen en praktische tips voor je op een rij. Zo kun je direct checken of jouw kantoor voldoet aan de eisen én hoe je veiligheid naar een hoger niveau tilt.
  • Efficiënt bezig zijn met reanimatie, ontruimen en veiligheidsbewustzijn
    Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheid
    In veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn. 
  • Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Organisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat. 
  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.