5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt

In de wereld anno nu hebben we te maken met een eindeloze stroom aan informatie. Tijd is schaars en iedereen is druk. Uitgebreide en langdurige cursussen waarbij deelnemers veel informatie tot zich krijgen zijn niet altijd meer haalbaar en nog erger; niet effectief. Toch is het op het gebied van veiligheid en BHV van levensbelang dat medewerkers de juiste kennis en vaardigheden vergaren, en deze op ieder moment paraat hebben. Gelukkig kan dit nu ook zonder grote tijdsinvesteringen en op een bijzonder effectieve manier. De oplossing? Microlearning.

Wat is microlearning?

Microlearning is een leerbenadering die draait om het leveren van kleine, behapbare stukjes informatie aan deelnemers van scholingen of cursussen. Meestal in de vorm van korte modules, video's, quizzen of interactieve sessies. De inhoud is gericht op direct toepasbare kennis, waardoor deelnemers snel nieuwe informatie kunnen opnemen en toepassen in hun werk of dagelijks leven. Ideaal voor de kennis en vaardigheden waarvan we willen dat BHV’ers en EHBO’ers deze leren.  
Klinkt goed, maar hoe weet je nu of microlearning écht de oplossing is voor deze tijd met drukke agenda’s en volle hoofden? Laat dat maar aan de wetenschap over. Zo zijn er meerdere onderzoeken die theoretisch onderbouwen dat microlearning een positief effect heeft. We delen er een aantal:  
  • The Spacing Effect: A Case Study in Microlearning (Ebbinghaus, 1885/1964). 
    Dit onderzoek neemt het effect van gespreide herhalingen in microlearning onder de loep en de impact ervan op het onthouden van informatie. De conclusie? Herhaling van informatie over een bepaalde periode leidt tot betere retentie dan massaal leren. 
     
  • Cognitieve Belastingstheorie: microlearning minimaliseert cognitieve overbelasting door informatie te presenteren in kleine, behapbare brokken. Hierdoor zijn de deelnemers of studenten beter in staat om complexe concepten te begrijpen en te onthouden. 
     
  • The Impact of Microlearning on Student Engagement: dit onderzoek kijkt naar hoe microlearning de betrokkenheid van studenten in het onderwijs kan vergroten. De uitkomst? Leerlingen zijn meer betrokken en nemen de informatie beter in zich op.  
Over deze onderzoeken kunnen we pagina’s vol schrijven. Maar, wij geloven in korte en behapbare stukjes informatie! Wil je toch meer de diepte in? Google op bovenstaande termen en je vindt onderzoeken genoeg.

Overtuigende cijfers

We weten dus dat onderzoeken aantonen dat microlearning een doeltreffende aanpak van leren en trainen is. Maar hoe zit het met de praktijk: wat is nu concreet het merkbare effect? Gelukkig is ook dat in beeld gebracht. Kijk maar eens naar deze overtuigende statistieken*: 
  • Microlearning zorgt voor meer dan 20% meer informatiebehoud dan lange trainingen. Deze resultaten kwamen naar voren uit Duits onderzoek, waarbij er drie experimentele groepen werden samengesteld. In elke experimentele groep varieerde de verhouding tussen leerinhoud en testmomenten. Aan de ene kant van het spectrum kregen de deelnemers alle leerinhoud in één keer gepresenteerd, gevolgd door een uitgebreide eindtets. Aan de andere kant kregen de deelnemers na elk hoofdstuk vragen. De laatste groep presteerde het best.
     
  • Microlearning zorgt voor 50% meer betrokkenheid. Hubspot meldt dat microlearning de betrokkenheid en voltooiing van online training met 4x verhoogt. 
     
  • Microlearning kan leiden tot een hogere productiviteit doordat de kennis beter wordt onthouden en de taken beter worden uitgevoerd. Onderzoeken wijzen op een toename van 23% tot 130%. 
     
  • Leren in hapklare stukjes maakt de overdracht van het leren in het klaslokaal naar het bureau 17% meer doeltreffend
     
  • Microlearning met versterking van kennis kan de reproductie tot 60% verbeteren.  
     
  • Bedrijven die microlearning gebruiken, zien hun betrokkenheid en productiviteit met 130% toenemen vergeleken met bedrijven die het niet gebruiken. 
     
  • 78% van de werknemers voelde zich na de microtraining zekerder tijdens het uitvoeren van taken. Uit onderzoek blijkt dat microtraining het vertrouwen en de nauwkeurigheid van het werk vergroot. 
*Bron: EasyLMS 2023 

5 voordelen

Kijkend naar deze theorieën en cijfers, zien we dus dat microlearning verschillende voordelen biedt. We zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.
  • Efficiënt: microlearning zorgt voor een betere retentie van informatie, ofwel: je houdt de informatie beter vast. Volgens het Ebbinghaus-vergeetcurve-model onthoud je informatie beter wanneer je deze herhaaldelijk en gespreid ontvangt. Microlearning maakt gebruik van deze principes door informatie in kleine stukjes aan te bieden en regelmatig te herhalen.
     
  • Betrokkenheid: de lerende heeft snel resultaat en beloning. Ieder stukje dat is afgerond, geeft een goed gevoel. Dit verhoogt de betrokkenheid.  
     
  • Snel resultaat: na het afronden van een les weet je als deelnemer meteen meer over een bepaald onderwerp. Je kunt het direct toepassen én het motiveert om door te gaan naar een volgende microlearning. 
     
  • Tijd: korte leersessies zorgen voor minder mentale belasting. Bovendien is het makkelijk voor deelnemers om een cursus te volgen, omdat het niet veel tijd kost en makkelijker in te plannen is in drukke agenda’s. Deelnemers kunnen efficiënt leren in korte tijdsblokken, zonder hun werkzaamheden lang te moeten onderbreken.  
     
  • Flexibel: microlearning biedt flexibiliteit in tijd en plaats. De leermodules kunnen worden aangepast aan individuele behoeften en leerstijlen, waardoor deelnemers op hun eigen tempo kunnen leren en op elk gewenst moment toegang hebben tot leermateriaal. Maar ook is de content en het aanbod snel te veranderen, waardoor de inhoud makkelijker actueel en op maat te maken is.  
Als we deze voordelen vertalen naar jouw organisatie waar je medewerkers wilt opleiden tot bijvoorbeeld BHV’er, kun je stellen dat de leermethode microlearning bijdraagt aan het veiliger maken van de werkomgeving! Cursisten nemen de inhoud beter op en zijn vaker in het jaar bezig met het thema veiligheid.

​Slim leren = veilig werken

Zijn dan alle opleidingen en onderwerpen geschikt voor microlearning? Nee, waarschijnlijk niet. Het ene onderwerp leent zich er beter voor dan het andere. Zo vragen complexe, technische concepten om veel meer achtergrondinformatie. Het onderwerp veiligheid leent zich er echter perfect voor. Korte en eenvoudige leersessies zorgen ervoor dat medewerkers belangrijke veiligheidsprocedures zoals het evacueren van het kantoor in een mum van tijd onthouden. Maar ook kennis en vaardigheden over hoe te handelen bij een calamiteit, zoals een brand of een gewonde collega. Door dit regelmatig te herhalen, hebben medewerkers deze kennis altijd paraat. Ze kunnen veel beter ophalen hoe te handelen, dan wanneer zij jaarlijks alle informatie in één keer ontvangen.   

De kracht van microlearning bij BHV.NL

Bij BHV.NL maken we graag gebruik van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en technologische mogelijkheden. Zo kunnen onze klanten profiteren van efficiënter leren en betere resultaten behalen. We hebben de principes van microlearning dan ook toegepast in onze volgende leeroplossingen:  
  • Veiligheidsimpuls  
    In onze online leeromgeving gaan deelnemers aan de slag met periodiek leren, in plaats van één leermoment. Ze hebben toegang tot een rijk gevulde bibliotheek, ook ideaal als naslagwerk. Veiligheidsimpuls is inbegrepen voor de trainingen BHV basis. Geen training afnemen maar wel gebruikmaken van Veiligheidsimpuls? Ook dat kan! 
     
  • Continu leren  
    Voor het functioneren van jouw veiligheidsorganisatie is het belangrijk dat de kennis van jouw BHV’ers, EHBO’ers en/of medewerkers met VCA-diploma actueel blijft. Het up to date houden van deze kennis, dat is waar het bij continu leren om draait. Met ons continu leren platform maken we leren persoonlijk en altijd en overal beschikbaar! We bieden namelijk leerstof aan die op dat moment actueel en relevant is. Aan de hand van persoonlijke resultaten bieden we extra uitleg of verdieping. Naast BHV, EHBO en VCA breiden we binnenkort uit met de trainingen Weerbaarheid en Crisismanagement. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan alle informatie over continu leren

Vragen of een keer vrijblijvend in gesprek?


Neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Lees meer

  • 7 tips voor veiligheid op kantoor
    7 tips voor veiligheid op kantoor: dit ben je verplicht
    Als werkgever in de zakelijke dienstverlening wil je een veilige werkomgeving creëren voor je medewerkers, klanten en bezoekers. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Maar wist je dat er wettelijke verplichtingen zijn die specifiek gelden voor kantoorpanden? We zetten de belangrijkste verplichtingen en praktische tips voor je op een rij. Zo kun je direct checken of jouw kantoor voldoet aan de eisen én hoe je veiligheid naar een hoger niveau tilt.
  • Efficiënt bezig zijn met reanimatie, ontruimen en veiligheidsbewustzijn
    Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheid
    In veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn. 
  • Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Organisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat. 
  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.