scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? Daarom hebben we hieronder scenario’s opgesomd die je zowel op je werk als privé kan tegenkomen en waarin je wilt kunnen handelen.
Werk
Weet jij hoe je moet handelen als:
- Een collega bleek wordt en onderuit zakt?
- Een bezoeker uitglijdt over een gladde vloer?
- Een collega tijdens het openen van een pakket in zijn/haar hand snijdt?
- Een collega klem komt te zitten onder een voertuig?
- Een patiënt ineens rook uit een ruimte ziet komen?
- Een collega oogletsel oploopt?
- Een klant op de parkeerplaats wordt aangereden?
- Een collega meldt dat er iets in brand staat?
- Je collega van de trap valt en zijn/haar been breekt?
- De receptioniste ineens een verdacht pakketje opmerkt en jou aanspreekt voor hulp?
- Meerdere mensen in een ruimte ineens onwel worden?
- De stroom uitvalt?
Privé
Maar ook privé kunnen allerlei situaties zich voordoen, waarbij BHV-kennis en vaardigheden het verschil kunnen maken. Want als er iets gebeurd met iemand in jouw omgeving, wil je toch weten wat je moet doen? Weet jij hoe je moet handelen als:
- De rookmelder in huis afgaat en je een brandlucht ruikt?
- De buurman van de ladder valt tijdens het schilderen?
- Je moeder een hartstilstand krijgt?
- Er vlam in de pan komt?
- Je kind zich verslikt in een snoepje?
- Je het gasfornuis aan laat staan?
- Je tijdens het koken jezelf ernstig in je vinger snijdt?
- Een weggebruiker onwel wordt achter het stuur?
- De kerstverlichting in brand vliegt?
- Je een glas kokend hete thee over je heen krijgt?
- Je kind op straat valt en een schaafwond heeft op zijn/haar knie?
- Je partner op een zomerse dag gaat hardlopen en oververhit raakt?
- Het stopcontact doorbrand?
De BHV'er is voorbereid
Ben jij voorbereid op dergelijke situaties of heb je al eens iets vergelijkbaars meegemaakt en ben je juist daarom BHV’er geworden? Als BHV’er heb je zekerheid in handelen en weet je wat te doen in dergelijke situaties. Deze kennis en vaardigheden heb je namelijk opgedaan in een BHV basis- of herhalingscursus.
Wil je ook op deze scenario’s voorbereid zijn en zekerheid in handdelen krijgen? Volg een BHV cursus en leer gevaarlijke situaties te herkennen en daarop te handelen.
Wil je ook op deze scenario’s voorbereid zijn en zekerheid in handdelen krijgen? Volg een BHV cursus en leer gevaarlijke situaties te herkennen en daarop te handelen.
Lees meer
-
Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
Survivalgids voor BHV'ersBedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
-
Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
-
Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatieDe bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
team, medewerkers en eventuele hulpdiensten. -
5 tips voor het werven van BHV’ers internAls werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips!
-
Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruimingWhoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!