Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!

Als bhv’er weet je als geen ander hoe je moet handelen bij een noodsituatie. Zulke situaties komen op het werk voor, maar ook daarbuiten. Gelukkig hoef je je bhv-skills niet op je werk achter te laten wanneer je naar huis gaat; die draag je gewoon met je mee. En dat is erg handig, bijvoorbeeld in de onderstaande situaties.

Thuisongelukken

Het is zaterdag, einde van de middag, en je partner besluit lekker te gaan kokkerellen. Rustgevend playlistje van System of a Down op, misschien een klein glaasje rode wijn binnen handbereik en aan de slag. Terwijl ze haar keukenmes ritmisch in de groenten zet, hoor je een milde schreeuw – en die komt niet uit het bluetoothspeakertje. De thuiskok heeft een flinke snijwond. Paniek? Nee hoor, jij stelt de arme chef gerust, en ontsmet en verbindt de wond als een ware professional. Daarna bestel je ook nog twee pizza’s en je vraagt de pizzabakker om ze alvast te snijden. Wel zo veilig.
 
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En als er één plek is met veel kleine hoekjes, is het je huis wel. Iemand kan uitglijden over een pas geboende vloer. De laatste traptrede missen. Struikelen over de kater. Of zich verbranden aan de zool van een strijkijzer. Allemaal heel vervelend. Maar als bhv’er weet je wat je moet doen. Je blijft zen, verleent eerste hulp en schakelt desnoods deskundige hulp in. Fijn dat jij er bent!

Verkeersongevallen

Iedereen is weleens getuige van een verkeersongeval. Een fietser die wordt aangereden, een automobilist die meer oog heeft voor een binnenkomend appje dan voor de remlichten van zijn voorganger, noem maar op.
 
Je gunt ieder slachtoffer dat er dan een bhv’er in de buurt is. Want zeker in zulke situaties komt de ware bhv’er bovendrijven. Waar veel mensen verstijfd staan te kijken, kom jij als bhv’er in actie. Binnen no-time schat jij de situatie in en ontferm je je over het slachtoffer. Is het verantwoord hem of haar te verplaatsen naar een veilige plek? Wat voor letsel kun je verwachten? Is er professionele hulp nodig? Als een ware Steven Spielberg pak jij de regisseursrol op de plek des onheils.

Sportblessures

Sporten is heel gezond! Maar tenzij je schaakt, bridget of dart, liggen blessures altijd op de loer. Zeker bij contactsporten, zoals voetbal, raken er weleens mensen gewond. Soms kan dat worden opgelost met de magische spons uit de waterzak, maar niet altijd. Je zou eens moeten zien hoeveel onfortuinlijke amateursporters er in het weekend de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis binnen komen strompelen, met het sporttenue nog aan.
 
Als bhv’er kun je zelfs zonder te sporten (wo)man of the match worden tijdens een sportactiviteit. Door bij letsels adequaat te handelen, ben jij goud waard. En dankzij jouw bhv-trainingen weet je precies wat je moet doen wanneer iemand kermend op de grond ligt.

Openbare evenementen

Beeld het je eens in. Een mooie dag in juli. De avondzon schijnt, de vogeltjes kwetteren en op het podium voor je speelt coverband ‘Broken Strings’ gezellige meezingers die iedereen kent. Heerlijk, die zomer.
 
Maar dan gaat het mis. Vanuit je ooghoeken zie je een man neergaan. In zijn val kiept hij de inhoud van zijn beker bier - vermoedelijk niet zijn eerste van de avond - over zich heen. De man ademt wel, maar is niet aanspreekbaar en reageert niet op je. Daarom leg je hem soepel in de stabiele zijligging en blijf je bij hem, terwijl je omstanders sommeert de terreinbeveiliging in te seinen. Regelmatig controleer jij de ademhaling, tot de beste man een paar minuten later weer bijkomt. Bier hoeft hij vanavond niet meer. Maar jij hebt er zeker eentje verdiend, door kalm te blijven en precies te doen wat nodig was!

Met een bhv-training maak je het verschil

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer situaties denkbaar waarbij jij als bhv’er het verschil kunt maken. Als jij wordt opgeleid tot bhv’er, word je eigenaar van een hoop kennis en vaardigheden waarmee je een heldenrol kunt vervullen. Niet alleen op je werk, maar overal waar je komt. En dat gevoel is, in tegenstelling tot onze cursussen, onbetaalbaar.

Lees meer

  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.