Blaren voorkomen en behandelen doe je zo
Het zijn misschien wel de grootste vijanden van deelnemers aan de vierdaagse en andere wandeltochten: blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars, maar ook hardlopers, krijgen er soms last van. In dit artikel vertellen we je hoe blaren ontstaan, hoe je ze het beste kunt verzorgen en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
Een blaar is een vochtophoping in of onder de opperhuid. Ze ontstaan vaak door extreme verhitting of juist afkoeling (denk aan contact met vloeibare stikstof) van de huid: een brandblaar. Maar ook aanhoudende druk of wrijving kan leiden tot een blaar. Heb je een blaar opgelopen, dan wordt je huid vaak eerst rood. Vervolgens ontstaat er op de aangetaste plek een vochtophoping. Dat is een manier van je lichaam om het onderliggende weefsel te beschermen.
Blaren behandelen met blarenpleisters
Als je eenmaal de weinig gelukkige bezitter van een blaar bent, is het goed te weten dat er verschillende manieren zijn om deze te behandelen. Een veelgebruikte manier is het plakken van een blarenpleister. Daarmee droog je de blaar uit en voorkom of verminder je wrijving. Blarenpleisters kun je het beste niet plakken bij lange wandelingen of andere duursporten, zoals (halve) marathons. De pleister is namelijk niet voldoende om de aangetaste huid goed genoeg te beschermen, waardoor je vroeger of later toch weer hinder van je blaar ondervindt.
Blaren doorprikken
Een andere populaire manier om af te rekenen met blaren, is om deze door te prikken. Waar afplakken bij kleinere blaren vaak volstaat, is prikken beter geschikt bij grote, dikke blaren. Dat is niet pijnlijk, maar het is wel een secuur klusje. Voordat je begint, is het belangrijk om je handen te desinfecteren. Vervolgens steriliseer je de naald, bij voorkeur met alcohol (ontsmettingsalcohol, dus bier en wijn volstaan helaas niet). Heb je die niet bij de hand? Gebruik vuur! Steek de naald in het blauwe gedeelte van een vlam. Geel vuur bevat namelijk roetdeeltjes en die kunnen leiden tot infecties.
Vervolgens prik je, zo dicht mogelijk tegen de huid, een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het vocht er voorzichtig uit en vang het op met een gaasje. Als laatste dek je de blaar zo steriel mogelijk af. Gebruik geen blarenpleister op een open blaar.
Vervolgens prik je, zo dicht mogelijk tegen de huid, een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het vocht er voorzichtig uit en vang het op met een gaasje. Als laatste dek je de blaar zo steriel mogelijk af. Gebruik geen blarenpleister op een open blaar.
Het voorkomen van blaren
Als je veelvuldig gebruik maakt van je voeten, is het bijna onmogelijk om de kans op blaren helemaal te voorkomen. Wel kun je de kans verkleinen dat je ze oploopt. We delen graag een paar tips met je:
- Ben je van plan om de Camino naar Santiago de Compostella te lopen, zorg dan dat je je schoenen van tevoren goed hebt ingelopen. Begin eerst met kleine afstanden, zodat je voeten rustig kunnen ‘wennen’ aan je nieuwe schoeisel.
- Gebruik goed passende, naadloze sokken. Sokken die goed passen schuiven niet of minder, waardoor er minder wrijving ontstaat.
- Zweetvoeten zorgen voor een grotere kans op blaren. Heb je last van zweetvoeten? Een dun laagje talkpoeder onder je voeten kan wonderen doen.
- Ook bij blaren is voorkomen beter dan genezen. Plak bij voorbaat een blarenpleister op risicoplekken, om daar de kans op wrijving te minimaliseren.
Wandelaars of hardlopers helpen bij blaren? Word EHBO'er!
Lijkt het je leuk om tijdens hardloop- of wandelevenementen deelnemers te verzorgen die bijvoorbeeld last hebben van blaren, oververhitting of een zonnesteek? Volg dan de opleiding tot EHBO'er! Wij bieden verschillende EHBO cursussen aan, van basis tot EHBO voor baby's en kinderen.
Twijfel je tussen een BHV of een EHBO-cursus? Lees hier meer over wat het verschil is tussen beide cursussen.
Twijfel je tussen een BHV of een EHBO-cursus? Lees hier meer over wat het verschil is tussen beide cursussen.
Lees meer
-
7 tips voor veiligheid op kantoor: dit ben je verplichtAls werkgever in de zakelijke dienstverlening wil je een veilige werkomgeving creëren voor je medewerkers, klanten en bezoekers. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Maar wist je dat er wettelijke verplichtingen zijn die specifiek gelden voor kantoorpanden? We zetten de belangrijkste verplichtingen en praktische tips voor je op een rij. Zo kun je direct checken of jouw kantoor voldoet aan de eisen én hoe je veiligheid naar een hoger niveau tilt.
-
Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheidIn veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn.
-
Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheidOrganisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat.
-
Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
Survivalgids voor BHV'ersBedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
-
Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
-
Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatieDe bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
team, medewerkers en eventuele hulpdiensten. -
5 tips voor het werven van BHV’ers internAls werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips!