Brand sneller dan de brandweer?

Wat zou jij meenemen als je huis in brand staat? Duik je nog even naar fotoboeken, haal je je favoriete spijkerbroek uit de kast en sleep je de tv onderweg nog mee naar buiten? Think again…
Door het gebruik van kunststoffen in meubels kan een kleine brand zich snel uitbreiden tot grote brand. Dit maakt dat je slechts drie minuten de tijd hebt om jezelf in veiligheid te brengen. Met de wetenschap dat de brandweer gemiddeld acht minuten nodig heeft om ter plaatse te komen, kunnen we zeggen dat een brand sneller is dan de brandweer. Wie een brandend huis moet ontvluchten, heeft geen tijd om spullen van waarde mee te pakken maar moet direct in actie komen. Maar hoe dan? Of belangrijker: hoe voorkom je een brand?

Om bewustwording en veiligheid te creëren slaan diverse verenigingen en instituten de handen ineen voor de Nationale Brandpreventieweken in de maand oktober. Onderzoek naar de effectiviteit van rookmelders, uitgevoerd door de Brandweeracademie, presenteert een confronterend resultaat: hoewel in 70% van de woningen een rookmelder geplaatst is, werkt slechts 45% van die rookmelders. Rookmelders die volgens de huidige regelgeving en adviezen zijn opgehangen, leveren al een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in woningen. Echter, van alle rookmelders is slechts 35% op de juiste plek geplaatst. Het plaatsen van een rookmelder in een ruimte heeft namelijk maar beperkt effect wanneer iemand zich in deze ruimte bevindt: deze zal te laat afgaan om nog te kunnen vluchten.

​Gesloten binnendeuren + hoorbare rookmelders = minder slachtoffers bij brand

Op elke verdieping in huis dient een rookmelder geplaatst te worden en jaarlijks gecontroleerd te worden. Ken de vluchtroutes in huis, schaf een branddeken aan of koop een brandblusser om een beginnende brand te doven. Een tweede belangrijke preventietip is het sluiten van binnendeuren. Bij een brand is rook de grootste bedreiging omdat het lichaam geen zuurstof krijgt wanneer je rook inademt. Door binnendeuren te sluiten houd je de giftige rook langer buiten je verblijfsruimte in het geval van brand.

​Menselijk handelen brandoorzaak nummer 1

In 2015 vielen in totaal 31 dodelijke slachtoffers bij 27 woningbranden. Twee op de drie woningbranden wordt veroorzaakt door menselijk handelen. De Brandweeracademie verzamelt al deze data en presenteerde in Jaaroverzicht fatale woningbranden 2015 dat in 15% van de woningbranden onvoorzichtigheid bij het koken de oorzaak is. Een defect apparaat is met hetzelfde percentage tevens een grote veroorzaker. Echter, roken is de grootste boosdoener: 30% van de woningbranden is daaraan gelinkt.

​Brandveiligheid bewaken

Om je eigen woning zo brandveilig te houden, is de eerste, wellicht voor de hand liggende tip, vuur veilig te gebruiken. Maak kaarsen uit als je een kamer verlaat en laat geen brandende sigaret op de asbak liggen. Een tweede advies is apparatuur stofvrij te maken. Reinig regelmatig het filter van de wasdroger en laat geen stof in de stekkerdozen achter de bank zitten. Als derde: zet apparatuur uit als je het huis verlaat. Laat de wasmachine niet draaien als je er niet bent, zorg dat de televisie uitstaat en laat geen telefoonoplader in het stopcontact zitten. Zorg daarnaast voor voldoende ruimte op de vluchtweg. Veel spullen blokkeren deze weg of maken de kans op brand zelfs groter.

​Vluchten of blussen?

Wetende dat je slechts drie minuten hebt om jezelf en medebewoners in veiligheid te brengen, is het belangrijk te beslissen wat je nou zelf gaat blussen of wanneer je vlucht. Beginnende brandjes zijn zelf te bestrijden met water, een blusser of een blusdeken. Is de brand groter dan een voetbal? Breng jezelf en je huisgenoten dan zo snel mogelijk in veiligheid. Als je buiten staat, bel je 112.

Kun je het gebouw niet kan verlaten, probeer dan bij een raam aan de straatkant te gaan staan zodat de brandweer je ziet. Kun je niet meer door de rook heen kijken? Blijf laag bij de grond, want rook stijgt op. Maak indien mogelijk een paar doeken nat en houd deze voor je neus en mond. Maar wat je ook doet: ga nooit terug een brandend gebouw in!

​Wil jij een brand leren blussen en het verschil maken?

Als bedrijfshulpverlener leer je adequaat handelen bij acute noodsituaties.
Bronnen:
http://verkleindekansopbrand.nl
http://www.ifv.nl/advieseninnovatie/Documents/20160405-BA-Jaaroverzicht-fatale-woningbranden-2015.pdf
http://www.ifv.nl/advieseninnovatie/Documents/20150827-BA-Gebrand-op-inzicht.pdf
http://www.brandpreventieweek.nl

Lees meer

  • Efficiënt bezig zijn met reanimatie, ontruimen en veiligheidsbewustzijn
    Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheid
    In veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn. 
  • Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Organisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat. 
  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.