Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
Een zeer pijnlijke ervaring is het hebben van een brandwond. Er zijn verschillende manieren om aan een brandwond te komen. Hete thee over je heen krijgen, een ongeluk bij de barbecue, blootstelling aan chemicaliën, te lang in de Spaanse zon en ga zo maar door. Er zijn verschillende soorten gradaties brandwonden die we onderscheiden. In dit artikel gaan we in op de verschillen.
Eerst even de basis. Wanneer spreken we van een brandwond? Een brandwond is een wond die ontstaat als de huid in contact komt met temperaturen boven de veertig graden Celsius voor een langere tijd. Dat is dus niet zo warm als je misschien zou denken. Ook bij temperaturen onder nul kun je verschijnselen krijgen die op brandwonden lijken. Deze heten bevriezingswonden
We onderscheiden drie verschillende gradaties brandwonden door hete vloeistoffen, hete objecten en open vuur. Van minst erg tot ergst: oppervlakkige, gedeeltelijke en volledige verbrandingen.
We onderscheiden drie verschillende gradaties brandwonden door hete vloeistoffen, hete objecten en open vuur. Van minst erg tot ergst: oppervlakkige, gedeeltelijke en volledige verbrandingen.
Hoe ontstaat een brandwond?
Dat kan overal gebeuren. Veel brandwonden vinden hun oorzaak thuis. Je morst bij het afgieten van de aardappels kokend heet water over je arm. Je raakt per ongeluk een gloeiende kookplaat aan. Je komt in aanraking met elektriciteit. Je strijkt per ongeluk de rug van je hand mee. Ongelukken die leiden tot brandwonden zitten in minuscule hoekjes.
Soorten brandwonden
De ene brandwond is de andere niet. Hieronder gaan we in op de verschillen.
- Oppervlakkige verbrandingen
Oppervlakkige verbrandingen, zoals bij verbanding door de zon, kenmerken zich door roodheid van de huid en een branderig gevoel. Deze brandwonden tasten meestal alleen de oppervlakkige laag van de huid aan en veroorzaken meestal geen blaarvorming. De verbrande huid is rood, droog, pijnlijk en voelt vaak soepel aan. Bij een oppervlakkige tweedegraads verbranding kan ook de opperhuid beschadigd zijn, en kan sprake zijn van blaarvorming. De huid is dan rood of roze glanzend, vochtig, pijnlijk, soepel aanvoelend en bedekt met blaren die intact zijn
. - Gedeeltelijke verbrandingen
Bij een gedeeltelijke verbranding is, behalve de opperhuid, ook de lederhuid aangetast. De lederhuid is de huid direct onder de opperhuid, ofwel de tweede huidlaag. Bij dit type verbranding is er een duidelijke blaar of wond zichtbaar. Bij blarenvorming zit er plasma in de blaar. De blaar heel houden voorkomt infectie gevaar Deze wond is roodachtig of wit, met een mat, niet-egaal oppervlak. Als de blaarvorming stuk is er grote kans op infectie gevaar. Dit moet steriel afgedekt worden. Daarnaast is de wond erg pijnlijk, voelt deze stug aan en is deze bedekt met blaren die zijn gevuld met vocht.
- Volledige verbrandingen
Volledige verbrandingen zijn de meest ernstige en tasten alle huidlagen aan. Opperhuid, Lederhuid en Onderhuids bindweefsel, resulterend in witte, zwarte of geblakerde huid en vaak gevoelloosheid vanwege beschadigde zenuwen. Hierbij is de huid wit of juist zwart, droog en stug. De huid voelt als het ware aan als leer.
De behandeling van brandwonden
Vereist een brandwond een medische behandeling en zo ja, welke? Dat ligt helemaal aan de ernst ervan. Voor een oppervlakkige verbranding is behandeling door een arts vaak niet nodig. Bij een gedeeltelijke of volledige verbranding is een ingreep vaak wél noodzakelijk, soms zelfs een opname in het ziekenhuis. Dat ligt aan de aard van het letsel en de plaats en diepte van de aangedane gebieden.
De Rule of Nine
Hoe ernstig het is, wordt bepaald met de zogeheten Rule of Nine. Hierbij wordt het lichaam verdeeld in elf gebieden van ieder negen procent bij volwassenen. Bij een baby en kind liggen de percentages anders qua procenten van het totale lichaamsoppervlakte. Bij 5 procent van het lichaam gedeeltelijk en volledige verbranding bel je de huisarts. Als in totaal meer dan 9 procent van het lichaam door gedeeltelijke en volledige verbranding van het lichaam, is ziekenhuisopname noodzakelijk
Meer weten? Meld je aan voor een training van BHV.nl
Wil je er zeker van zijn dat je weet hoe je moet handelen bij brandwonden? Schrijf je dan in voor onze trainingen, zoals BHV Basis met Veiligheidsimpuls of BHV Herhaling. De docenten van BHV.nl spijkeren jouw kennis bij, zodat je kunt handelen met zekerheid.
Lees meer
-
Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
Survivalgids voor BHV'ersBedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
-
Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
-
Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatieDe bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
team, medewerkers en eventuele hulpdiensten. -
5 tips voor het werven van BHV’ers internAls werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips!
-
Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruimingWhoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!