De stabiele zijligging: niet moeilijk, wel van levensbelang
De stabiele zijligging is wellicht niet de meest comfortabele positie die er is. Daar merkt degene die in de stabiele zijligging wordt gelegd als het goed is ook niets van. De stabiele zijligging wordt namelijk toegepast als iemand buiten bewustzijn is, maar nog wel gewoon ademt. Hiermee stabiliseer je het slachtoffer. In dit artikel vertellen we je meer over deze belangrijke houding.
Zeker als BHV’er is er een kans dat je ooit iemand aantreft die bewusteloos is. Zie je iemand liggen, dan controleer je - nadat je je ervan verzekerd hebt dat jullie in veilige positie zijn - eerst de ademhaling. Dat doe je, wanneer het slachtoffer op de rug ligt, door te kijken, luisteren en voelen. Maak de luchtweg vrij met de kinlift. Ga met je wang boven de mond van het slachtoffer hangen, met een maximale afstand van ongeveer tien centimeter, en kijk in de richting van de borst-buik-overgang. Door te kijken, voelen en luisteren ga je na of er een normale ademhaling is. Is er geen normale ademhaling? Dan ga je over tot reanimatie. In beide gevallen bel je eerst 112 of het bedrijfsalarmnummer.
Wervelletsel?
Ademt het slachtoffer wél normaal? Dan is de stabiele zijligging de beste vervolgstap. Tenzij je wervelletsel vermoedt; dan moet het slachtoffer in de positie blijven waarin je hem of haar aantreft. Verander je de positie, dan kan dit leiden tot ernstig letsel. Niettemin is het ook in dit geval belangrijk om te zorgen dat de luchtweg niet geblokkeerd raakt. Daarom controleer je elke minuut of de ademhaling nog normaal is.Stabiele zijligging bij een zwangere vrouw
Als het slachtoffer een vrouw is van wie je weet of kunt zien dat ze zwanger is, is er nóg iets waar je rekening mee moet houden. Een zwangere vrouw moet je namelijk altijd op haar linkerzijde in de stabiele zijligging leggen. Waarom? In de laatste maanden van de zwangerschap wordt de baarmoeder zo groot dat deze in rug- of rechterzijligging de onderste holle ader – ofwel de vena cava - afdrukt en daarmee de terugstroom van bloed naar het hart belemmert. Hierdoor kan het hart onvoldoende bloed rondpompen en komt de circulatie in gevaar. De vitale organen van moeder kunnen dan te weinig zuurstof krijgen, maar ook het ongeboren kind kan zuurstoftekort krijgen en hieraan overlijden.
Luchtwegen vrijhouden
Door de stabiele zijligging zorg je dat de luchtwegen vrij worden gehouden. Dat is belangrijk, want bij een bewusteloos slachtoffer kunnen de spieren in de keelholte verslappen. Daardoor kan de tong in de keel zakken en de ademweg worden geblokkeerd. En er is nog een ander risico: wanneer het slachtoffer moet braken, kan de maaginhoud in de luchtwegen en longen terechtkomen. Dat leidt tot verstikkingsgevaar.
Zo voer je de stabiele zijligging uit
Je hebt beoordeeld dat het het beste is om het slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen. Dat is een relatief eenvoudige handeling die uit vijf stappen bestaat. Wij hebben een infographic gemaakt, waar je op een overzichterlijke manier ziet hoe je deze vijf stappen uitvoert.
Houd je kennis op peil
Het uitvoeren van de stabiele zijligging is niet moeilijk, maar wel belangriijk. Maar omdat je dit - hopelijk - niet al te vaak hoeft te doen, is het wel van belang om geoefend te blijven en je kennis regelmatig op te frissen. Wil jij leren hoe je de stabiele zijligging uitvoert? Schrijf je dan nu in voor een BHV-training. Heb je vorig jaar al getraind en wil je jouw certificaat vernieuwen? Dan is onze een BHV-herhalingscursus een uitstekende en veilige keuze! Heb je nog meer vragen, neem dan contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Hoe voer je een stabiele zijligging uit?
Zorg dat de beide benen van het slachtoffer gestrekt zijn en wat uit elkaar liggen. De dichtstbijzijnde arm kan vervolgens in een rechte hoek ten opzichte van het lichaam geplaatst worden, volledig uitgestrekt. Zorg ervoor dat de hoek tussen oksel en lichaam ongeveer 90 graden is en dat de onderarm naar boven gericht is.
Wat is een stabiele zijligging?
Een stabiele zijligging is een eerstehulptechniek die wordt gebruikt bij bewusteloze slachtoffers. Hierdoor worden de luchtwegen vrijgehouden en voorkom je dat de tong de ademweg gaat blokkeren.
Lees meer
-
Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
Survivalgids voor BHV'ersBedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
-
Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
-
Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatieDe bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
team, medewerkers en eventuele hulpdiensten. -
5 tips voor het werven van BHV’ers internAls werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips!
-
Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruimingWhoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!