De waarde van een BHV certificaat: meer dan een verplicht papiertje

Voor veel mensen is het BHV-certificaat vooral iets wat ‘moet’. Maar wist je dat het veel meer oplevert dan alleen het afvinken van een wettelijke verplichting? Een BHV-certificaat staat voor kunnen handelen in noodsituaties. Voor zekerheid, veiligheid en verantwoordelijkheid. Voor jezelf én voor anderen. En dat is flink wat waard, voor zowel werkgevers als werknemers.
 

BHV: wat zegt de wet?

Laten we beginnen bij de basis. Elke werkgever is verplicht om bedrijfshulpverlening (BHV) goed te regelen. Dit staat in de Arbowet. Je moet ervoor zorgen dat er altijd één of meerdere opgeleide BHV’ers aanwezig zijn die kunnen handelen bij een brand, ontruiming of bedrijfsongeval. Hoeveel BHV’ers je precies nodig hebt, hangt af van de risico’s in je organisatie en het aantal medewerkers en bezoekers. Meer over de BHV-wetgeving lees je in een artikel dat we eerder schreven: BHV verplicht? De wetgeving rondom BHV uitgelegd.

Een BHV-certificaat toont aan dat je die verantwoordelijkheid serieus neemt, als werknemer én als organisatie. Wil je weten wat een BHV’er precies doet? Dat lees je hier: Wat doet een Bedrijfshulpverlener (BHV'er)?
 

Wat heb je aan een BHV-certificaat?

Voor de medewerker
Een BHV-diploma geeft vertrouwen. In jezelf én bij anderen. Je weet wat je moet doen als er brand uitbreekt. Of als een collega onwel wordt. Dat maakt jou het rustpunt in de chaos.
  • Je leert levensreddende handelingen zoals reanimatie en het gebruik van een AED
  • Je weet hoe je moet handelen bij brand of een ontruiming
  • Je voelt je zekerder in stressvolle situaties
  • Je draagt bij aan de veiligheid van je teamKortom: een BHV-certificaat maakt je een waardevolle schakel op de werkvloer.
Wat levert het op voor de werkgever?
Voor werkgevers is een BHV-certificaat hét bewijs dat medewerkers zijn opgeleid om adequaat te handelen in noodsituaties. Dat betekent minder risico’s én meer veiligheid.
  • Je voldoet aan de wettelijke verplichtingen
  • Je vergroot het veiligheidsbewustzijn in je organisatie
  • Je verkleint de kans op letsel, schade en juridische gevolgen
  • Je draagt bij aan het vertrouwen en werkgeluk van je personeel
Extra pluspunt: goed opgeleide BHV’ers hebben na een calamiteit waardevolle adviezen voor de ontruimingsplannen en veiligheidsprotocollen. Of je laat ze verder doorgroeien in hun veiligheidsrol naar bijvoorbeeld preventiemedewerker, waarbij ze deze documenten zelf kunnen opstellen. Zo groeit je medewerker door én je veiligheidsniveau!
 

Hoe lang is een certificaat BHV geldig?

Een BHV-certificaat is officieel één jaar geldig. Na die tijd moet je een herhalingscursus volgen om je kennis en vaardigheden op peil te houden. Tijdens zo’n BHV herhalingstraining fris je niet alleen je geheugen op, maar oefen je ook in nieuwe situaties. Zo blijf je scherp én competent. Nog niet volledig overtuigd? Hier lees je meer over waarom herhaling zo belangrijk is: BHV.NL - Waarom jaarlijks BHV herhalen.
 

Conclusie: een certificaat dat telt

Is het BHV-certificaat een overbodige formaliteit? Nee, zeker niet. Het is een bewijs van verantwoordelijkheid, kennis en daadkracht. Voor medewerkers is het een manier om zelfverzekerd en voorbereid te zijn. Voor werkgevers is het een investering in veiligheid, continuïteit en welzijn. En dat maakt het BHV-certificaat misschien wel het meest waardevolle papiertje op de werkvloer.
 

Meer weten of direct aan de slag?

Wil jij jouw BHV-certificaat behalen of vernieuwen? Volg dan één van onze cursussen.  Je oefent met realistische scenario’s, werkt met deskundige instructeurs en gaat naar huis met een erkend certificaat. Zo ben jij voorbereid. Voor jezelf. En voor een ander.

Online leren? Ook dat kan
Geen tijd om een hele dag op locatie te trainen? Kies dan voor BHV Veiligheidsimpuls: een online leerreis. Hierin combineer je online modules met praktijktraining. Flexibel, efficiënt én erkend. Meer informatie vind je hier: BHV cursus Veiligheidsimpuls (online leerreis).

Wil je graag advies op maat of gewoon eens sparren? Onze specialisten staan klaar om je verder te helpen.

Lees meer

  • Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Binnen een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie spelen zowel Hoofd BHV Operationeel/Coördinator als Hoofd BHV Strategisch een essentiële rol in de bedrijfshulpverlening. Maar wat is precies het verschil tussen deze functies, en hoe vullen ze elkaar aan?
  • Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Een preventiemedewerker speelt een cruciale rol in de veiligheid binnen een organisatie. Maar hoe kies je de juiste persoon voor deze functie? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten, welke vaardigheden essentieel zijn en hoe je ervoor zorgt dat je preventiemedewerker goed voorbereid is op zijn of haar taak.
  • Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Zowel BHV’ers (bedrijfshulpverleners) als preventiemedewerkers spelen een cruciale rol in het waarborgen van veiligheid op de werkvloer. Toch is er veel onduidelijkheid over de rol van een preventiemedewerker. Wat zijn de belangrijkste verschillen en hoe vullen deze rollen elkaar aan? In dit artikel vertellen we je alles over de taken, verantwoordelijkheden en hoe ze samenwerken voor een veiligere werkomgeving. 
  • 7 tips voor veiligheid op kantoor
    7 tips voor veiligheid op kantoor: dit ben je verplicht
    Als werkgever in de zakelijke dienstverlening wil je een veilige werkomgeving creëren voor je medewerkers, klanten en bezoekers. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Maar wist je dat er wettelijke verplichtingen zijn die specifiek gelden voor kantoorpanden? We zetten de belangrijkste verplichtingen en praktische tips voor je op een rij. Zo kun je direct checken of jouw kantoor voldoet aan de eisen én hoe je veiligheid naar een hoger niveau tilt.
  • Efficiënt bezig zijn met reanimatie, ontruimen en veiligheidsbewustzijn
    Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheid
    In veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn. 
  • Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Organisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat. 
  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.