De deurprocedure: hoe zat het ook alweer?

We openen met zijn allen dagelijks heel wat deuren. De deur van de badkamer voor een frisse start van de dag, de deur van de auto om op je werk te komen, in het weekend misschien nog de deur van het café en ga zo maar door. Het openen van een deur doen we letterlijk in een handomdraai; het is een routineklus waar je niet echt bij stilstaat. Totdat je in een gevaarlijke situatie verzeild bent geraakt. Dan kan het juist openen van een deur het verschil maken tussen leven en dood. Het is niet voor niets dat bhv’ers de deurprocedure strikt naleven. Goed dus om nog eens op die procedure in te gaan, in het kader van de Opfrisweken.
Nog geen BHV'er?
Plan nu een BHV cursus bij jou in de buurt
BHV herhalingscursus
Jaarlijks herhalen is van levensbelang
Laten we beginnen met uit te leggen waarom er een deurprocedure is. Het openen van deuren is de sleutel tot een veilige evacuatie in noodsituaties, zoals brand. Deuren zijn de eenvoudigste en veiligste manier om een gevaarlijke ruimte te verlaten. Een deur is vaak ook de grens tussen veilig gebied en risicogebied. Je weet ook niet precies wat je achter de deur aantreft. Daarom is zorgvuldig handelen van levensbelang.

Hoe werkt de deurprocedure?

Om een deur goed en veilig te kunnen openen, is het belangrijk om eerst te bepalen wat voor soort deur het is. Het herkennen daarvan is al onderdeel van de deurprocedure. We onderscheiden twee soorten deuren: de toedraaiende (de scharnieren zijn zichtbaar) en de afdraaiende deur (geen scharnieren zichtbaar).
  • Stap 1: observeer de deur
    Door goed te kijken, kun je al snel zien welke deur je voor je hebt. Kijken doe je met je ogen; raak de deur nog niet aan! Let op rook tussen de kieren of onder de deur vandaan. Zie je rook? Dan blijft de deur dicht. Ons motto: waar rook is, is geen bhv’er. Eigen veiligheid op één!
  • Stap 2: tast af
    Bespeuren je ogen niets verdachts? Dan is het tijd om de deur af te tasten. Voel voorzichtig met de rug van je hand aan de deur, van boven naar beneden en langs de deurranden. Zijn delen van de deur heet? Dan is het niet veilig om de deur te openen.
  • Stap 3: de klink
    Als de deur niet heet is, is het tijd om voorzichtig, ook weer met de rug van de hand, te voelen of de klink heet is.
  • Stap 4: kies positie
    Als de seinen na de vorige stappen nog steeds op groen staan, bereid je je voor op het openen van de deur. Daarvoor kies je eerst een lage, veilige positie. Hoe je daarna te werk gaat, hangt af van het soort deur.

Toedraaiende en afdraaiende deur

Zie je de scharnieren, dan heb je te maken met een toedraaiende deur: een deur die bij het openen jouw kant op komt. Dit is de favoriete deur van galante mensen die de deur voor een ander willen openen. Zie je geen scharnieren, dan sta je voor een afdraaiende deur.

Stappenplan voor het openen van een toedraaiende deur

We hebben het openen van een toedraaiende deur onderverdeeld in zeven stappen. Komen ze:
  • Stap 1: Ga gehurkt of op één knie achter de deur zitten. Blijf laag bij de grond.
  • Stap 2: Zet je voet bij de opening van de deur (op ongeveer vijf centimeter afstand). Zo kan de deur niet in één keer open vliegen.
  • Stap 3: Wend je gezicht af van de deur.
  • Stap 4: Doe de deur langzaam open tegen je voet en wacht vijf tellen.
  • Stap 5: Kijk boven de deur of er rook dan wel vlammen te zien zijn. Zo niet, kijk dan voorzichtig en laag de ruimte in. Zie je wel rook of vlammen, sluit dan de deur onmiddellijk en druk een handbrandmelder in.
  • Stap 6: Roep naar binnen: ‘Is daar iemand?’ Bij rook en een ‘ja’ als antwoord, vraag je de persoon om naar de deur te kruipen. Zonder rookvorming hoeft de persoon niet laag te blijven.
  • Stap 7: Bij geen gehoor sluit je de deur, informeer je je ploegleider en zet je de ontruiming door.

Stappenplan voor het openen van een afdraaiende deur

Bij een afdraaiende deur is de procedure nét iets anders. We vallen met de deur in huis: hieronder volgen de stappen.
  • Stap 1: Ga gehurkt of op één knie voorbij de deur aan de zijde van de klink achter de deur zitten. Blijf laag bij de grond.
  • Stap 2: Wend je gezicht af van de deur.
  • Stap 3: Open de deur op een kier en wacht vijf tellen.
  • Stap 4: Kijk boven de deur of er rook dan wel vlammen te zien zijn. Zie je rook of vlammen, sluit dan de deur onmiddellijk en druk een handbrandmelder in. Zo niet, kijk dan om het hoekje de ruimte in. Doe dit onder klinkhoogte.
  • Stap 5: Roep naar binnen: ‘Is daar iemand?’ Bij rook en een ‘ja’ als antwoord, vraag je de persoon om naar de deur te kruipen. Zonder rookvorming hoeft de persoon niet laag te blijven.
  • Stap 6:  Bij geen gehoor sluit je de deur, informeer je je ploegleider en zet je de ontruiming door.
We hopen dat je dit artikel nuttig vond. Van lezen kun je veel leren, maar de beste manier om je kennis op peil te houden is herhalen en oefenen. In onze BHV Herhalingscursus met Veiligheidsimpuls worden al je kennis en vaardigheden uit de BHV Basiscursus weer afgestoft. In één dag ben jij – of zijn je medewerkers - weer perfect getraind om handelend op te kunnen treden op de momenten waarop het nodig is. Een veilig gevoel, toch?
Inschrijven
Plan nu je BHV herhalingscursus met Veiligheidsimpuls

Lees meer

  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.