Laat insecten je zomer niet vergallen

Heerlijk, die zomer! De deuren gaan open en we gaan massaal naar buiten. Helaas zien we in het zomerseizoen niet alleen luchtig geklede mensen, maar ook muggen, bijen, wespen en andere dieren die je liever niet in je buurt hebt. Heb je last van jeuk, roodheid van de huid of een plaatselijke zwelling? Dan is er waarschijnlijk sprake van een insectenbeet. In dit artikel leggen we je uit wat je dan moet doen. Wil je meer leren hoe je moet handelen in dit soort situaties? Volg een EHBO cursus!

Tekenbeet

Take on Me is een vrolijk niets-aan-de-hand-liedje van de band a-ha. Teek on Me klinkt hetzelfde, maar is wat minder leuk. Ieder jaar lopen ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Vooral in juni en juli is het vaak raak. Ben je in die maanden vaak in de natuur, dan loop je extra risico.
 
We beschreven al eerder uitgebreid hoe je een tekenbeet kunt voorkomen. En wat je kunt doen als je tóch te grazen bent genomen door een teek. Je leest er alles over in dit artikel.

Gebeten door een mug

Ben je net bijna in slaap, hoor je ineens het geluid van een mini-vuvuzela vlak bij je oor. Probeer met een bloeddorstige mug in de buurt nog maar eens in slaap te komen. Helaas houden muggen het niet bij het produceren van een irritant geluid alleen: ze willen ook nog weleens bijten. Meestal is dat onschuldig, maar fijn is anders. Een paar tips als je gebeten bent:
  • Probeer niet te krabben.
  • Koel de plaats waar je gebeten bent
  • Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol ,aloë vera of calendula (lees voor gebruik de bijsluiter).
  • Na enkele dagen zijn de jeuk en de plek verdwenen

Wespensteek

Wespen hebben – vooral in augustus – de neiging om van jouw drankje of zoetwaren te proeven. We weten allemaal wel dat je, wanneer er een wesp in de buurt is, niet wild met je armen moet zwaaien. Maar tussen weten en doen zit een verschil.

Wat je wél kunt doen na een wespensteek:
  • Koel de plaats van de steek
  • Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter).
  • Bij een steek in een vinger: verwijder eventuele ringen van de vinger, om te voorkomen dat de ring door zwelling niet meer af kan.
  • Wordt de plek waar je bent gestoken erg dik? Bel dan de huisarts. 
  • Een wespensteek kán gevaarlijk zijn. In de volgende gevallen moet je meteen in actie komen.
Bel 112 bij:
  • Een steek in de mond of keel.
  • Zuig ondertussen op een ijsblokje.
  • Bij een allergische reactie.
  • Denk hierbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de hals. Beschik je over een adrenalinepen (EpiPen)? Gebruik deze dan bij gezwollen lippen of benauwdheid. Lees voor gebruik de bijsluiter.  

Bijensteek

Wespen lijken wel een beetje op bijen, al zijn bijen niet alleen in de zomer actief. Een bijensteek kun je hetzelfde beschouwen als een wespensteek, dus de tips hierboven zijn ook op bijensteken van toepassing. Een bij laat zijn angel achter in de huid. Verwijder de angel met een pincet. Je kunt de angel ook met je nagel of de stompe zijde van een mes eruit strijken

Hoornaar

Een hoornaar ziet eruit als een XXL-versie van een wesp. We zien ‘m ook steeds vaker in Nederland. Ben je gestoken door een hoornaar? Naar hoor. Een paar tips als je gestoken bent:
  • Koel de plaats van de steek
  • Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter).
  • Bij een steek in een vinger: verwijder eventuele ringen van de vinger, om te voorkomen dat de ring door zwelling niet meer af kan.
  • Wordt de plek waar je bent gestoken erg dik? Bel dan de huisarts.
  • Heb je veel pijn? Neem een pijnstiller. 
​Een hoornaarsteek kan gevaarlijk zijn. Daarom nog wat belangrijke aandachtspunten. Bel in de volgende gevallen 112:
  • Als je in korte tijd meerdere keren bent gestoken door een hoornaar
  • Bij een steek in de mond, tong of keel. Zuig ondertussen op een ijsblokje
  • Bij een allergische reactie.Denk daarbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de hals. Beschik je over een adrenalinepen (EpiPen)? Gebruik deze dan bij gezwollen lippen of benauwdheid. Lees voor gebruik de bijsluiter.  

De eikenprocessierups

In de zomermaanden zijn veel eikenbomen versierd met rood-witte waarschuwingslinten. Dat betekent dat er in de boom een nest eikenprocessierupsen is gevonden. Dat lijken onschuldige diertjes die de polonaise lopen, maar ze kunnen wel voor problemen zorgen. De minuscule brandhaartjes van de rups zweven door de lucht en veroorzaken problemen met de huid, ogen en luchtwegen.
 
Uitslag van eikenprocessierups kun je herkennen aan (kleine) rode bultjes of vlekken. Vaak zijn het meerdere kleine plekjes bij elkaar. Bij uitslag kun je het volgende doen:
 
  • Was de kleren waarin de brandharen zitten op 60 graden Celsius.
  • Strip de huid met plakband of kleefpleister.
  • Spoel de huid of ogen met lauw water
  • Verlicht de jeuk door te koelen. Je kunt ook gel, zalf of crème gebruiken met menthol, aloë vera of calendula.

Kwallenbeet

Op een mooie dag is er weinig fijner dan een dagje strand. Maar er is heel veel fijner dan een kwallenbeet. Als je gestoken bent door een kwal, leidt dat vaak tot hevige, brandende jeuk, een rode huid, zwellingen en soms blaren. Soms heeft het misselijkheid, braken of duizeligheid tot gevolg. Verder kunnen kwallenbeten stoornissen in het bewustzijn en van de ademhaling veroorzaken.

Ben je gestoken door een kwal of ander zeedier? Wij adviseren het volgende:
  • Bel 112 wanneer overgevoelig reageert op de steek. Denk hierbij aan stoornissen in het bewustzijn en / of de ademhaling.
  • Schraap zo mogelijk eerst aanwezige netelcellen weg of
  • Heb je veel pijn? Hou het gestoken lichaamsdeel onder een hete douche of dompel het lichaamsdeel minimaal 20 tot 30 minuten in een emmer met heet water tot de pijn zakt.
  • Is er geen heet water aanwezig? Koel dan de plek met bijvoorbeeld een coldpack. Je kunt ook spoelen met zeewater, maar koel niet met ander (zoet) water
  • Bel de huisarts wanneer de pijn niet zakt en wanneer het slachtoffer gestoken is bij de ogen. Wrijf in dit geval niet in de ogen.
  • Ga naar de huisarts wanneer een heftige reactie optreed
  • Wrijf niet met zand of met handdoeken op de plaats

Volg de basiscursus van BHV.NL

Laat een insectenbeet- of steek je dag niet vergallen. En zorg dat je weet wat je moet doen, wanneer je - of iemand in je omgeving - toch gebeten of gestoken is. Met een EHBO-cursus basis van BHV.NL ben je overal uitstekend op voorbereid.
Volg een EHBO cursus
Vind een locatie bij jou in de buurt

Lees meer

  • Efficiënt bezig zijn met reanimatie, ontruimen en veiligheidsbewustzijn
    Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheid
    In veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn. 
  • Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Organisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat. 
  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.