Kerstboom, thuis of op kantoor? Zo hou je het veilig!
Het is bijna kerst. Nu een groot deel van Nederland deels of volledig thuiswerkt, maakt iedereen het al vroeg gezellig in huis. Bij het versieren voor kerst, hoort vaak ook het optuigen van de kerstboom. Nu wordt er niet alleen thuis een boom versierd. Steeds meer bedrijven kiezen er ook voor om de kerstsfeer binnen te halen door het opzetten van de kerstboom.
Helaas is dit ook de maand waarin veel mensen massaal verlengsnoeren aan elkaar knopen om de boom en versieringen op de gewenste plekken van lampjes te voorzien. Dit leidt elk jaar weer tot kortsluiting en brand. Daarnaast wordt bij het plaatsen van de Kerstboom vaak ook weinig rekening gehouden met vluchtwegen. Kortom: het creëren van een gezellige kerstsfeer kan ook zorgen voor extra veiligheidsrisico's.
Kunst of echt?
Nemen we een echte boom of kiezen we toch voor een kunstkerstboom? En hoe zit het met het milieu, welke boom belast het milieu het minst? Ga je voor een lekker ruikende echte boom of kies je voor een boom die jaren meegaat? Over smaak valt niet te twisten. Over de brandveiligheid willen we wel wat zeggen.
Een verse, echte kerstboom waarvan het vochtgehalte goed op peil is gehouden zal niet snel vlam vatten. Het gevaar zit hem juist in de bomen die men heeft laten uitdrogen: een kerstboom bevat namelijk veel hars. Dit is erg brandgevaarlijk. Een uitgedroogde boom kan al vlam vatten door de warmte van brandende kerstverlichting. Geef de boom daarom altijd voldoende water. Ook bomen zonder kluit moet je water geven om uitdroging te voorkomen. Plaats de boom nooit te dicht bij een verwarming, hierdoor droogt een kerstboom sneller uit.
Kunstbomen bevatten brandvertragende stoffen waardoor deze bomen niet snel in brand komen te staan. Toch is het raadzaam om nooit de lampjes te laten branden als er niemand bij is, want de goedkopere soorten zijn meestal iets brandbaarder dan de duurdere variant.
Een verse, echte kerstboom waarvan het vochtgehalte goed op peil is gehouden zal niet snel vlam vatten. Het gevaar zit hem juist in de bomen die men heeft laten uitdrogen: een kerstboom bevat namelijk veel hars. Dit is erg brandgevaarlijk. Een uitgedroogde boom kan al vlam vatten door de warmte van brandende kerstverlichting. Geef de boom daarom altijd voldoende water. Ook bomen zonder kluit moet je water geven om uitdroging te voorkomen. Plaats de boom nooit te dicht bij een verwarming, hierdoor droogt een kerstboom sneller uit.
Kunstbomen bevatten brandvertragende stoffen waardoor deze bomen niet snel in brand komen te staan. Toch is het raadzaam om nooit de lampjes te laten branden als er niemand bij is, want de goedkopere soorten zijn meestal iets brandbaarder dan de duurdere variant.
Voorkom kerstgevaar
Wat je keuze ook wordt, hou rekening met de volgende punten en voorkom vervelende ongelukken en calamiteiten tijdens de feestdagen.
- Zorg dat de kerstboom een stabiele voet heeft en niet kan overhellen of omvallen
- Zet een kerstboom nooit in de buurt van een radiator van de centrale verwarming of een open haard
- Plaats nooit kaarsjes in de kerstboom. Gebruik kaarsen alleen in een windlicht en zorg ervoor dat het windlicht hoog genoeg is
- Gebruik eventueel brandvertragende middelen op kerstversiering en bomen
- Dek motorgedeeltes en adapters van kerstdecoraties nooit af met een wattenlaag of een andere afdekking. Ze hebben afkoeling nodig.
- Sluit een verlengsnoer (met stekkerblok) nooit aan op een verlengsnoer. Dat veroorzaakt warmte en kan leiden tot kortsluiting en/of brand.
- Zet je kerstboom op een veilige afstand van verlichting. Halogeenlampen en spots verhitten en veroorzaken ontvlamming. Let hier ook goed op bij guirlandes en wandversiering.
- Hou op tafel theelichtjes ver weg van tafeldecoraties en papieren servetten. Gebruik liever katoenen servetten en tafellakens.
- Zet een kerstboom nooit in een vluchtroute of voor een nooduitgang!
- Zorg dat er niemand kan struikelen over versiering en snoeren
- Zorg ook tijdens de kerstperiode, waarin meer dan gemiddeld collega’s vrij zijn, voor voldoende aanwezige bedrijfshulpverleners. Mocht het misgaan dan is er in elk geval voldoende kennis en kunde aanwezig om een calamiteit in de kiem te kunnen smoren.
Fijne en veilige feestdagen gewenst!
Veilig in het nieuwe jaar
Helaas is er niet alleen sprake van brandgevaar rondom de kerst. Het hele jaar door kunnen er calamiteiten ontstaan. Het is daarom slim om ervoor te zorgen dat jij, jouw collega's of jouw medewerkers veiligheid kunnen waarborgen. Wil jij meer weten over ons cursusaanbod, of heb jij een inhoudelijke vraag? Neem dan contact met ons op.
Lees meer
-
7 tips voor veiligheid op kantoor: dit ben je verplichtAls werkgever in de zakelijke dienstverlening wil je een veilige werkomgeving creëren voor je medewerkers, klanten en bezoekers. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Maar wist je dat er wettelijke verplichtingen zijn die specifiek gelden voor kantoorpanden? We zetten de belangrijkste verplichtingen en praktische tips voor je op een rij. Zo kun je direct checken of jouw kantoor voldoet aan de eisen én hoe je veiligheid naar een hoger niveau tilt.
-
Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheidIn veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn.
-
Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheidOrganisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat.
-
Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
Survivalgids voor BHV'ersBedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
-
Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
-
Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatieDe bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
team, medewerkers en eventuele hulpdiensten. -
5 tips voor het werven van BHV’ers internAls werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips!