Niet-reanimerenpenning: Wat is het en Waarom?
Het kan je zomaar gebeuren. Je wilt starten met het reanimeren van een slachtoffer en treft een niet-reanimerenpenning aan. Hè, vol ongeloof, adrenaline en verwarring weet je misschien niet goed wat je moet doen. Als BHV’er of hulpverlener heb je nu eenmaal geleerd dat elke seconde telt. Wat nu? In dit artikel delen we wat een niet-reanimerenpenning is, waarom iemand hiervoor kiest en hoe je ernaar handelt.
Een niet-reanimeren verklaring
Wanneer iemand niet wil worden gereanimeerd bij een circulatiestilstand, is het belangrijk om deze wens kenbaar te maken. Dat doe je met een zogenoemde niet-reanimeren verklaring. Die maakt de wens voor medisch handelen duidelijk wanneer iemand daar zelf niet meer toe in staat is.
De meeste mensen kiezen ervoor om een niet-reanimerenpenning te dragen. Het kan ook voorkomen dat je een tatoeage op de borst aantreft of een schriftelijke verklaring met het besluit tot niet reanimeren. Alle varianten zijn rechtsgeldig. Dat betekent dat professionele hulpverleners verplicht zijn ernaar te handelen.
De meeste mensen kiezen ervoor om een niet-reanimerenpenning te dragen. Het kan ook voorkomen dat je een tatoeage op de borst aantreft of een schriftelijke verklaring met het besluit tot niet reanimeren. Alle varianten zijn rechtsgeldig. Dat betekent dat professionele hulpverleners verplicht zijn ernaar te handelen.
Wat is een niet-reanimerenpenning?
Een niet-reanimerenpenning is een wilsverklaring. Mensen dragen hem meestal met een ketting om de nek. Zo is die direct zichtbaar en herkenbaar voor hulpverleners. Voor de geldigheid van de penning staan de volgende gegevens erop:
- Volledige naam
- Geboortedatum
- Handtekening
- Pasfoto
- Besluit om niet gereanimeerd te worden
Redenen voor een niet-reanimerenpenning
Wanneer je een slachtoffer met een niet-reanimerenpenning aantreft kun je flink schrikken. En misschien begrijp je de keuze voor niet reanimeren ook niet gelijk. Bijvoorbeeld bij een jong persoon. Toch kan iemand verschillende redenen hebben voor een niet-reanimerenpenning. En die hoeven niet altijd zichtbaar te zijn. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze van het slachtoffer.
Redenen voor een niet-reanimerenpenning kunnen zijn:
Redenen voor een niet-reanimerenpenning kunnen zijn:
- Ziekte
- Lichamelijke conditie
- Geloofsovertuiging
- Kwaliteit van leven
- Zorg over complicaties
Hoe handelen als BHV’er
Als BHV’er of EHBO’er leer je snel te handelen bij een circulatiestilstand. Zo vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer. Je hoeft dan ook niet actief op zoek te gaan naar een niet-reanimeren verklaring. Immers, de meeste mensen willen wél geholpen worden. Mocht je er toch een tegen komen, dan is het aan jou om te bepalen wat je ermee doet. Je kunt stoppen of doorgaan met reanimeren tot de professionele hulpverleners zijn gearriveerd.
In Nederland zijn artsen en zorgverleners verplicht de wens tot niet reanimeren op te volgen zodra zij de verklaring aantreffen. Voor BHV’ers, EHBO’ers en burgers geldt deze wettelijke verplichting niet.
In Nederland zijn artsen en zorgverleners verplicht de wens tot niet reanimeren op te volgen zodra zij de verklaring aantreffen. Voor BHV’ers, EHBO’ers en burgers geldt deze wettelijke verplichting niet.
Meer weten?
Wil jij weten hoe je eerste hulp dient te verlenen in verschillende situaties? Of is het tijd om je kennis op te frissen? Volg een BHV (herhalings)cursus. Zo beschik je over de juiste kennis om te handelen in geval van calamiteiten.
Lees meer
-
Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
Survivalgids voor BHV'ersBedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
-
Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
-
Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatieDe bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
team, medewerkers en eventuele hulpdiensten. -
5 tips voor het werven van BHV’ers internAls werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips!
-
Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruimingWhoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!