Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?

Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Dat vragen veel BHV’ers zich af. Tijd om op een rijtje te zetten welke taken en verantwoordelijkheden zij precies hebben. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is! Want ook hoe je als BHV’er kunt doorgroeien naar deze rollen, ontdek je hier. 

Als BHV’er maak jij deel uit van een, hopelijk goed functionerende, bedrijfsnoodorganisatie. Om als team optimaal te kunnen samenwerken, zijn er verschillende rollen. Je eigen rol, die ken je feilloos. Maar wat doen de BHV-ploegleider en BHV-coördinator nou precies?

 

Doorgroeien in je rol:
Ploegleider BHV
​Coördinator BHV

BHV-ploegleider

Hoeveel BHV’ers jouw organisatie in huis heeft, hangt af van het aantal medewerkers. Zijn er meerdere BHV’ers? Dan is het handig om één of meerdere ploegleiders aan te stellen. Een ploegleider geeft operationeel leiding en stuurt een BHV-team aan. Is er een calamiteit? Dan zorgt de ploegleider voor heldere communicatie en het uitvoeren van de protocollen volgens het bedrijfsnoodplan.

 

BHV-coördinator

De coördinator BHV stuurt de ploegleiders aan, coördineert de inzet en instrueert de ploegleiders. Samen met het hoofd BHV zorgt de coördinator dat dat de bedrijfshulpverlening operationeel blijft. Daarbij hoort ook zorgen dat de regels worden nageleefd en dat de teams goed getraind en geoefend zijn. Als regisseur overziet de coördinator alles. Dat vraagt om een portie stressbestendigheid, zodat diegene onder de meest uitdagende omstandigheden de juiste beslissingen kan nemen.

 

Praktische taken op een rij

De verantwoordelijkheden zijn nu al iets helderder. Maar welke taken horen daarbij? We zetten deze voor je op een rij:

Ploegleider BHV
  • Geeft  leiding aan BHV-organisatie bij kleinschalige inzet
  • Communiceert met BHV-coördinator
  • Communiceert met BHV
  • Communiceert met hulpdiensten

Coördinator BHV                                                                                              
  • Bepaalt beheersmaatregelen                                                                   
  • Voert beleid uit
  • Controleert de beheersmaatregelen
  • Organiseert de operationele trainingen en oefeningen
  • Geeft operationeel leiding tijdens grootschalige incidenten
  • Communiceert met het Crisismanagementteam
  • Communiceert met het bevoegd gezag
     

Groei door!

Denk jij nu als BHV’er: dat lijkt me interessant? Ik kan wel wat extra taken en verantwoordelijkheden aan? Dan staan er twee praktische cursussen voor je klaar waarmee je direct aan de slag kunt. Welke rol past het beste bij jou?

Als ploegleider BHV ben je de aanvoerder van jouw team. Je voert protocollen op de juiste manier uit, stuurt je bedrijfshulpverleners aan tijdens een calamiteit en zorgt dat relevante informatie op het goede moment op de goede plaats komt. Jij zit aan de knoppen en weet wanneer het hét moment is om te verkennen of ontruimen. Als ploegleider BHV blijf jij in control en ben je altijd een baken van rust. Je overziet de situatie snel en volledig, grijpt meteen de leiding over je team en zorgt voor kristalheldere communicatie. Iets voor jou? Bekijk dan deze cursus: www.bhv.nl/bhv-cursus/ploegleider.

Als Coördinator BHV heb je een rol in het operationeel houden van de bedrijfshulpverlening, maar ook in de coördinatie tijdens een BHV-inzet. Je ondersteunt het Hoofd BHV op beleidsniveau. Tijdens een inzet geef je sturing aan de ploegleider(s) BHV en vertaal je de juiste informatie door naar Hoofd BHV en CMT (crisismanagement team). Wil jij leren hoe je BHV-beleid in jouw organisatie uitvoert en hoe je daarnaast kan schakelen tussen ploegleider en hoofd BHV/CMT? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Meer informatie over deze cursus vind je hier: www.bhv.nl/bhv-cursus/coordinator-basis.

 


Wil je aan de slag met een cursus of eerst nog wat meer informatie? Onze veiligheidsspecialisten staan klaar om je te voorzien van advies. Zijn er binnen jouw organisatie meerdere medewerkers die een opleiding willen volgen en willen doorgroeien naar de rol van bijvoorbeeld ploegleider of coördinator? Dan kunnen jullie eventueel ook een incompany training volgen op jullie eigen locatie. Kortom: mogelijkheden genoeg!

Lees meer

  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.