Reanimeren met AED
Hoe reanimeer je met een AED? En hoe werkt het apparaat eigenlijk? Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat helpt om het hartritme weer te herstellen. Het bedienen van een AED is eenvoudig. Toch helpt het als je dit eerder hebt geoefend in een BHV of EHBO cursus. In dit artikel hebben we alle stappen voor reanimeren met een AED uitgelegd. Zo weet jij precies wat je moet doen.
Wanneer gebruik je een AED?
Wanneer iemand bewusteloos is en niet normaal ademhaalt, mag je uitgaan van hartfalen. Er is dan sprake van acuut levensgevaar. Het is belangrijk zo snel mogelijk te handelen. Bel 112, start met reanimeren en zorg ervoor dat zo snel mogelijk een AED wordt ingezet.
Iedere minuut vertraging waarmee een AED een schok toedient, vermindert de overlevingskans van het slachtoffer met 10%. Neem dan ook altijd direct een AED mee wanneer je de melding krijgt dat iemand onwel is geworden.
Iedere minuut vertraging waarmee een AED een schok toedient, vermindert de overlevingskans van het slachtoffer met 10%. Neem dan ook altijd direct een AED mee wanneer je de melding krijgt dat iemand onwel is geworden.
Voordelen van een AED
Het inzetten van een AED bij een reanimatie heeft meerdere voordelen.
- Grootste voordeel: levensreddend apparaat. Een AED reageert snel en effectief op een defibrillerend hart.
- Eenvoudig in gebruik. Ook voor mensen zonder medische kennis.
- Snelle respons. Een AED is al binnen enkele seconden geactiveerd.
- Overbrugging van tijd tot professionele hulpverlening aanwezig is.
- Begeleiding tijdens reanimatie. Zoals het tempo voor het toedienen van borstcompressies.
- De aanwezigheid van een AED geeft een veilig gevoel.
Zo werkt een AED
Een AED beschikt over twee elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. De elektroden meten het hart van het slachtoffer. Daarmee kan het apparaat het hartritme beoordelen en besluiten of het nodig is om een elektrische schok toe te dienen. Ondertussen vertelt het apparaat wat je moet doen. Doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.
Waar vind je een AED?
Gelukkig zie je dat steeds meer bedrijven en instellingen beschikken over een eigen AED. Waarschijnlijk heb je ze ook weleens in openbare ruimtes zien hangen. Of bij jou in de wijk. Een AED wordt vaak geplaatst op een plek waar veel mensen samenkomen. Je herkent ‘m met dit pictogram.
Soms zit een AED in een afgesloten kast. Deze is te openen met een code of een sleutel. Weet dat wanneer je 112 belt over een reanimatie er direct een bericht wordt gestuurd naar burgerhulpverleners in jouw buurt die een AED kunnen bedienen.
Soms zit een AED in een afgesloten kast. Deze is te openen met een code of een sleutel. Weet dat wanneer je 112 belt over een reanimatie er direct een bericht wordt gestuurd naar burgerhulpverleners in jouw buurt die een AED kunnen bedienen.
Hoe gebruik je een AED?
Doorloop de volgende stappen voor reanimeren met een AED.
- Let op de veiligheid! Benader het slachtoffer en controleer het bewustzijn.
a) Schud aan de schouders van het slachtoffer en vraag: ‘Gaat het?’.
b) Geen reactie? Blijf bij het slachtoffer en bel direct 112 (of laat iemand anders bellen).
- Leg de situatie uit aan de meldkamercentralist
a) Zet je telefoon op luidspreker en leg deze neer naast het hoofd van het slachtoffer.
b) Zijn er omstanders? Laat iemand een AED halen!
Ben je alleen? Haal de AED als deze binnen handbereik is.
c) Volg de instructies van de meldkamercentralist.
d) Open de luchtweg en controleer ademhaling.
- Til de kin op door 2 vingers onder de kin te plaatsen (kinlift) om het hoofd voorzichtig naar achteren te kantelen en de luchtweg te openen.
a) Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er een ademhaling is.
- Geen normale ademhaling.
a) Haalt een tweede persoon een AED? Start dan al met het geven van 30 borstcompressies, gevolgd door 2 beademingen. Lees hier de stappen van een reanimatie.
- Zet de AED aan.
- Ontbloot de borstkas
a) Knip, scheur of trek de kleding van het slachtoffer open. Onderbreek de borstcompressies zo kort mogelijk.
b) Als er een tweede persoon aanwezig is, laat deze de AED dan aanzetten en aansluiten. Op die manier kun jij je richten op borstcompressies en beademing.
- Haal de elektroden uit de verpakking en plak de elektroden op de ontblote borstkas
a) Kijk naar de afbeeldingen op de elektroden voor de juiste plaats
b) Kijk naar de huid van het slachtoffer waar je de elektroden gaat plaatsen voor onregelmatigheden. Maak een eventueel natte huid droog.
c) Eenmaal bevestigde elektroden worden niet meer losgemaakt. Ook niet als het slachtoffer normaal gaat ademen.
- Volg op wat de AED zegt.
a) Zorg dat niemand het slachtoffer aanraakt als de AED het hartritme van het slachtoffer analyseert.
b) Ter controle kun je je armen spreiden en kun je vragen aan andere hulpverleners en omstanders dit ook te doen.
- Doe wat de AED aangeeft.
a) Als de AED wel een schokopdracht geeft:
- Bij een AED die automatisch een schok geeft: Zorg dat iedereen afstand houdt van het slachtoffer.
- Bij een AED met een schokknop: Zorg dat iedereen afstand houdt van het slachtoffer en druk op de schokknop als de AED dit aangeeft.
b) Als de AED geen schokopdracht geeft:
- Blijf de instructie van de AED volgen. Ga direct door met 30 borstcompressies, gevolgd door 2 beademingen.
- Ga door met reanimeren tot het slachtoffer bij bewustzijn is, beweegt, zijn ogen opent en normaal ademhaalt of totdat de professionele hulpverleners zeggen dat je mag stoppen.
Leer een AED te bedienen
Het volgen van een EHBO of BHV cursus is de beste manier om te leren hoe je een AED bedient. Ook al werkt het apparaat eenvoudig, het is beter om dit te leren tijdens een oefening. Je voelt je zekerder als je weet wat je moet doen en kunt sneller handelen. De eerste 6 minuten zijn namelijk van levensbelang wil je iemand kunnen redden.
Lees meer
-
Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheidIn veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn.
-
Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheidOrganisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat.
-
Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
Survivalgids voor BHV'ersBedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
-
Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
-
Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatieDe bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
team, medewerkers en eventuele hulpdiensten. -
5 tips voor het werven van BHV’ers internAls werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips!
-
Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.