Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!

In je kinderjaren heb je vast wel een keer een schaafwond op je knie gehad. Dan gaf je moeder of vader er een kusje op en was de ergste pijn meestal wel genezen. Die techniek werkt nog steeds goed, maar bij een adequate behandeling van schaafwonden komt nét wat meer kijken. Daar vertellen we je graag meer over.
Maak je als voetballer een keer een sliding op een kunstgrasveld? Of overschat je je stuurmanskunsten op de mountainbike of racefiets enigszins? Grote kans dat je snel daarna de trotse bezitter van een schaafwond bent. Schaafwonden komen behoorlijk vaak voor. Hoewel een schaafwond vaak niets ernstigs is, kan het behoorlijk pijnlijk zijn. Het is wel belangrijk om zo’n wond goed te behandelen, anders kunnen er infecties optreden en ben je een stuk verder van huis.

Volg een BHV basiscursus of BHV herhaalcursus 

Hoe behandel je een schaafwond?

Als we een top vijf moesten maken van meest onderschatte wonden, stond de schaafwond daar vast in. Veel mensen behandelen een schaafwond namelijk niet, en denken dat het vanzelf wel overgaat. In sommige gevallen is daar niets mis mee, maar bij een wat diepere schaafwond is een goede behandeling wel degelijk belangrijk.
 
Hier zijn de stappen die je moet volgen om een schaafwond goed te behandelen.
  • Spoel de wond goed schoon met lauw, stromend drinkwater. Eén of twee minuten spoelen is voldoende. Is er geen water in de buurt? Gebruik dan een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel.
     
  • Krijg je met water niet al het vuil uit de wond? Gebruik dan een zacht borsteltje of washandje. Gebruik geen watten, want die laten stofdeeltjes achter. Je kunt ook een pincet gebruiken om oppervlakkig zittend vuil te verwijderen, zoals steentjes of glasscherven.  
     
  • Is er sprake van een kleine schaafwond? Dan is behandelen niet nodig. Je kunt de wond dan het beste, na het spoelen, aan de lucht laten drogen. Er komt dan een beschermend korstje op de wond.
     
  • Zit de wond onder je kleding? Dat is vervelend, want kleding kan over de wond schuren en aan de wond vast gaan zitten. In dat geval is het beter om een pleister te plakken, of een niet-verklevend steriel verband aan te (laten) leggen.
     
  • Twijfel je welke behandeling nodig is, of krijg je de wond niet goed schoon? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe lang duurt het tot een schaafwond is genezen?

Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Een kleine, ondiepe wond is natuurlijk sneller genezen dan een grote en diepe wond. Maar er zijn meer zaken die een rol spelen, zoals de algehele gezondheid van de gewonde, en hoe goed de wond wordt verzorgd.

In het algemeen kunnen oppervlakkige schaafwonden binnen enkele dagen tot een week genezen. In die tijd zul je merken dat zich een korstje of nieuwe huidlaag op de beschadigde plek vormt. Hoewel het soms verleidelijk is om aan zo’n korst te zitten pulken, raden we je aan om dat niet te doen. Het kan het genezingsproces vertragen en zelfs tot littekens leiden. Op zo’n souvenir zit je vast niet te wachten.

Heb je een diepere en/of grotere schaafwond? Dan kan het wel een aantal weken duren voordat je wond is geheeld. Soms is een helpende medische hand nodig. Vooral als er tekenen van een infectie optreden, zoals roodheid, zwelling, warmte, of pus uit de wond.

Ons advies: geduld!

Een schaafwond op je elleboog, knie of gezicht is in weinig culturen een schoonheidssymbool en het is best te begrijpen dat je snel weer een gave huid wilt. Maar soms is geduld de beste remedie. Dat geldt ook voor de schaafwond. Laat - indien nodig na een eerste behandeling - de natuur haar werk doen. Controleer wel of de wond geneest en of er geen tekenen van infectie of andere complicaties optreden. Als de wond niet binnen de hierboven beschreven tijd lijkt te genezen of je vermoedt een infectie, is het verstandig om de huisarts te bellen. 

Bescherm de plek van de wond

Nadat de wond genezen is, vormt zich een nieuw huidlaagje. Mogelijk is er ook sprake van (lichte) littekens. Die huid is kwetsbaar; vergelijk het gerust met een babyhuid die nog niet veel zon heeft gezien. Het is belangrijk om het getroffen gebied extra goed te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon. Hydrateer de plek goed, dat bevordert het genezingsproces. En des te sneller kom jij weer wondvrij voor de dag.

Schaaf je kennis bij met onze trainingen!

Het is een enorm cliché, maar clichés zijn vaak waar en deze ook: voorkomen is beter dan genezen. Hoe je dat doet? We helpen je graag op weg met een lijstje:
  • Draag beschermende kleding als je risicovolle dingen gaat doen. Zoals mountainbiken, stagediven, skeeleren of crossfitten. Knie- en elleboogbeschermers kunnen een hoop problemen voorkomen.
     
  • Wees alert op je omgeving en vermijd ruwe oppervlakken indien mogelijk. Neem bijvoorbeeld extra voorzorgsmaatregelen bij het werken met gereedschappen of tijdens het doen van klusjes.
     
  • Zorg voor veilig materiaal. Ga je voor het eerst na een lange winter racefietsen, loop je fiets dan eerst goed na – of laat dat doen. En zorg dat je sportuitrusting in orde is.
     
  • Mocht het toch een keer misgaan, zorg dan dat je een eerstehulpkit binnen handbereik hebt. Je hoeft echt niet met een grote EHBO-koffer te gaan mountainbiken, maar met een flesje niet-kleurend waterig ontsmettingsmiddel, een pincet en een paar pleisters in je zadeltasje kun je jezelf of je fietsmaat een uitstekende dienst bewijzen.

Schaaf je kennis bij met onze trainingen!

Wil je zeker zijn dat je in het geval van een (schaaf)wond weet wat je moet doen? Schrijf je dan in voor onze trainingen, zoals BHV Basis met Veiligheidsimpuls of BHV Herhaling. De docenten van BHV.nl schaven jouw kennis bij, zodat je kunt handelen met zekerheid.

Lees meer

  • 7 tips voor veiligheid op kantoor
    7 tips voor veiligheid op kantoor: dit ben je verplicht
    Als werkgever in de zakelijke dienstverlening wil je een veilige werkomgeving creëren voor je medewerkers, klanten en bezoekers. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Maar wist je dat er wettelijke verplichtingen zijn die specifiek gelden voor kantoorpanden? We zetten de belangrijkste verplichtingen en praktische tips voor je op een rij. Zo kun je direct checken of jouw kantoor voldoet aan de eisen én hoe je veiligheid naar een hoger niveau tilt.
  • Efficiënt bezig zijn met reanimatie, ontruimen en veiligheidsbewustzijn
    Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheid
    In veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn. 
  • Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Organisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat. 
  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.