VCA: onmisbaar voor veiligheid en certificering

Je weet het natuurlijk als geen ander: werken in de bouw brengt risico’s met zich mee. Er wordt op hoogte gewerkt, in gebouwen zonder ramen, muren of trappen. Er kan materiaal naar beneden vallen, mensen kunnen struikelen over snoeren of slangen, en staan soms bloot aan giftige dampen en lawaai.

Onnodig te zeggen dat wij vinden dat iedereen die in de bouw werkt een VCA-training zou moeten volgen waarin hij leert hoe hij veilig moet werken zodat niemand iets overkomt. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor mensen die werken in de industrie of de logistiek: ook voor hen is veiligheid essentieel.

​Belangrijk voor je organisatie

VCA is de afkorting van Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers.  Het VCA is een veelzijdig programma waarmee bedrijven in de bouw, industrie en logistiek objectief getoetst en gecertificeerd kunnen worden. Een van de voorwaarden voor die certificering is dat de medewerkers een VCA-opleiding gevolgd hebben. 

De voordelen van de VCA-certificering zijn groot: minder kans op calamiteiten, minder verwondingen, minder verzuim door arbeidsongevallen, minder arbeidsongeschikten, en meer aandacht voor het milieu. Kortom: een veel veiligere en gezondere werkomgeving voor de medewerkers. En een stabielere organisatie: door minder uitval worden de werkzaamheden zoveel mogelijk gecontinueerd en word je niet geconfronteerd met schrikbarend hoge kosten. 
VCA logo

​Belangrijk voor je opdrachtgevers

Het VCA-certificaat geeft aan dat jouw bedrijf op een veilige en betrouwbare manier werkt en de veiligheid en gezondheid van de medewerkers serieus neemt. (Potentiële) opdrachtgevers stellen dan ook vaak als voorwaarde dat de aannemer over een VCA-certificaat beschikt, omdat zij zeker willen weten dat ze op het gebied van veilig werken bekwame mensen binnenhalen. Aannemer is hier overigens een breed begrip waar bijvoorbeeld ook monteurs, instructeurs en adviseurs onder vallen. 

​VCA-VOL of VCA-Basis?

Als je een leidinggevende functie hebt, is een VCA-VOL certificaat verplicht. In alle andere gevallen volstaat het VCA-Basis certificaat. Bij BHV.NL bieden we twee varianten van de VCA Basis en VCA-VOL aan. Zo is er een cursus waarbij je de theorie doorneemt aan de hand van het VCA-lesboek in combinatie met een klassikale training en een examen. Bij de online cursus neem je de theorie in je eigen tijd en tempo door in VCAcontinu en neem je deel aan het examen. Zo is er voor iedere cursist een geschikte cursus die aansluit bij diens leerbehoefte. Bekijk hier ons VCA cursusaanbod

​VCA-Basis

VCA-Basis is bedoeld voor uitvoerende medewerkers (of tijdelijke arbeidskrachten) die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of werkzaamheden verrichten in risicovolle omstandigheden. De training maakt je bewust van de (verborgen) risico's tijdens het werken op een bouwplaats of het werken op een terrein met potentieel gevaarlijke situaties. Daarnaast leer je hoe je zo veilig mogelijk met deze gevaarlijke situaties kunt omgaan. Soms is het hebben van het certificaat VCA-Basis een voorwaarde om ergens te mogen werken. Bijvoorbeeld als het bedrijf waar je wilt werken VCA-gecertificeerd is.

​VCA-VOL

VOL in VCA-VOL staat voor Veiligheid Operationeel Leidinggevenden. Het doel van deze training is dan ook leidinggevenden inzicht te geven in onveilige situaties en de voordelen van werken onder veilige omstandigheden. Je leert je medewerkers motiveren, sturen en corrigeren op het gebied van veilig werken. In de training besteden we aandacht aan het herkennen van onveilige situaties en handelingen, de (Europese) wet- en regelgeving, het treffen van maatregelen om ongevallen te voorkomen, het opstellen van een bedrijfsnoodplan, VCA-certificeringen en het organiseren van toolboxvergaderingen. 

​Nieuwe eisen VCA-examens

Sinds 1 september 2017 zijn er wijzigingen van kracht in de VCA-examens. De examens zijn wat lastiger geworden dan voorheen omdat er nu ook inzichtvragen gesteld worden en niet alleen maar kennisvragen. Je moet de theorie dus niet alleen uit je hoofd kennen maar hem ook actief zelf kunnen toepassen. Natuurlijk hebben wij onze trainingen aangepast aan de nieuwe exameneisen. Inhoudelijk is de lesstof voor ongeveer 80% hetzelfde gebleven. De grootste wijziging is dat er meer aandacht is voor veilig werken en leiding geven aan veilig werken. Dat zie je terug in het soort vragen dat op het examen terugkomt. Daar bereiden we je goed op voor: we werken met voorbeeldexamens en met de nieuwe manier van toetsen zodat je goed voorbereid naar het examen gaat.

Lees meer

  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.