Veilig vakantiewerk

De vakantieperiode breekt aan. Dit levert voor veel bedrijven extra drukte op. Dat betekent ook: vakantiekrachten op de werkvloer. Veiligheid op de werkvloer is altijd een belangrijk onderwerp en dat geldt zo mogelijk nog meer voor de jonge vakantiekracht. Geef ondanks de drukte dus ruim aandacht aan de jongeren die als vakantiekracht bij u aan de slag gaan. Ze zijn vaak enthousiast, maar nog onervaren. Neem de volgende vijf aandachtspunten ter harte voor veiligheid op de werkvloer.
1. Let op leeftijd
Jongeren van 15 jaar en ouder mogen zich inschrijven bij een uitzendbureau. Dat betekent niet dat ze alle werkzaamheden mogen verrichten. Jongeren van 15 en 16 jaar mogen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Check vooraf altijd even de regels en richtlijnen voordat je vakantiekrachten aanneemt voor bepaalde werkzaamheden. 
Train deze zomer extra voordelig!
- Training op eigen locatie nu tijdelijk vanaf 4 personen
- BHV herhaling 4-5 cursisten voor €800,-
- Incompany training Omgaan met ongewenst gedrag max. 12 cursisten voor €1800,-
2. Zorg voor een goede voorbereiding
Neem uitgebreid de tijd om je vakantiekrachten te vertellen wat zij kunnen verwachten van hun werkzaamheden en wat de risico’s zijn. Wijs hen ook op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Maak duidelijk dat veiligheidsinstructies er niet voor niets zijn: altijd opvolgen dus. Stimuleer hen om vragen te stellen als ze iets niet begrijpen. Bij twijfel altijd eerst vragen voor doen. Wijs erop dat zij aangebrachte beveiligingen nooit mogen weghalen. Benadruk dat zij nooit zelf aan niet-werkende apparatuur mogen sleutelen maar altijd om hulp moeten vragen. Geef aan dat zij onveilige situaties op de werkvloer altijd bij de direct leidinggevende moeten melden. En eventueel ook bij het uitzendbureau. Check of zij de voorlichting hebben begrepen, bijvoorbeeld door hen in eigen woorden te laten vertellen wat zij denken te gaan doen en te kunnen tegenkomen.

3. Maak duidelijke afspraken
Duidelijke afspraken over arbeidsomstandigheden helpen ongevallen voorkomen. Zorg dus dat vakantiekrachten weten wat zij op de werkplek kunnen verwachten. Zorg voor goede informatie over arbeidsomstandigheden en risico’s op de werkplek. Dit is bij een samenwerking met een uitzendbureau de taak van de inlener. Licht de vakantiekracht voor aanvang van de werkzaamheden goed in over de werkzaamheden en mogelijke risico’s. Dit is de taak van het uitzendbureau. Check of voor het werk persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn. Zo ja, stem af hoe de inlener de zogeheten PBM aan de vakantiekracht gaat verstrekken. Ga na hoe de begeleiding op de werkplek is geregeld en of er een inwerkprogramma is. Let op: jongeren van 16 of 17 jaar mogen zware of gevaarlijke werkzaamheden alleen onder toezicht uitvoeren. 

4. Houd een vinger aan de pols
Vraag vakantiekrachten tijdens de eerste werkweek hoe het gaat. Wat vinden zij van het werk? Zijn de instructies duidelijk? Hoe is de sfeer? 

5. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert
Tijdens de vakantieperiode controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie (Arbeidsinspectie) extra op arbeidstijden en veilig werken door jongeren. De arbeidstijdenwet beschermt jongeren tegen overbelasting. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid

​BHV.NL voor het organiseren van uw bedrijfsveiligheid

Al 28 jaar laten we ons leiden door slechts één vraag: hoe kun jíj veiligheid beter organiseren? Die vraag vertalen wij naar cursussen, adviezen en begeleiding. De invulling hiervan wordt deels bepaald door wetgeving en deels door uw ambitie. Met andere woorden: hoe veilig wil jij het geregeld hebben?

Lees meer

  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.