Veiligheid en werk

Werknemers lopen kans op een bedrijfsongeval, omdat er nog te vaak onveilig gewerkt wordt. Mensen komen op het werk in aanraking met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, hoge geluidsniveaus, fysieke belasting, alleen werken of werken op grote hoogte. De risico’s die zij lopen kunnen leiden tot ongevallen, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Jaarlijks vinden 250 duizend arbeidsongevallen plaats met letsel en verzuim, waarvan 82 met een dodelijke afloop. Risicovolle sectoren zijn de bouw, metaal, transport & logistiek, horeca en landbouw. BHV.NL brengt de risico's in kaart met een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). 

Wat levert veilig werken op?
Door in te zetten op het verbeteren van de veiligheid op het werk kan de werkgever besparen op verzuim en uitval van medewerkers. Het bespreekbaar maken van veiligheid is eigenlijk gewoon slim ondernemerschap.

Aanpak veilig werken
Het verbeteren van de veiligheid begint met het bespreekbaar maken van onveilig gedrag op de werkvloer. Ongevallen worden vaak toegeschreven aan pech of de stommiteit van een medewerker en niet aan een gebrek aan communicatie over veiligheid. Kennis over het veranderen van de werkcultuur is hierbij essentieel, zodat mensen elkaar ook aanspreken op gedrag. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van interventies voor een veilige werkplek.

Veiligheid en regelgeving
In het Arbo (Arbeidsomstandigheden) besluit (Overheid.nl) is veel aandacht voor regels over veiligheid. Deze veiligheid heeft vaak te maken met gevaarlijke stoffen, machines, hoge geluidsniveaus, etcetera. In de regel is de werkgever verplicht het risico zo laag mogelijk te houden, het probleem aan te pakken bij de bron en de werknemers goed voor te lichten over veiligheid en preventie van ongevallen. De werknemer is op zijn beurt verplicht op verantwoorde manier om te gaan met bijvoorbeeld stoffen en machines.

Arbocatalogi en RI&E
De preventie van arbeidsongevallen richt zich voornamelijk op organisatorische (wetgeving en zelfregulering) en technische veiligheidsmaatregelen (zoals: valbeveiliging en gehoorbescherming). Sinds 2007 vraagt de Arbo (Arbeidsomstandigheden) wet werkgevers en werknemers zelf invulling te geven aan de wetgeving binnen de eigen sector. Brancheorganisaties en sociale partners leggen de uitgangspunten hiervoor vast in Arbocatalogi. Afspraken over veilig werken kunnen hierin opgenomen worden. Daarnaast is een veilige werkomgeving onderdeel van de Risico-inventaristie en evaluatie. Werkgevers treffen maatregelen op grond van de RI&E voor goede en veilige arbeidsomstandigheden.

​Veiligheid informatie

Al twintig jaar zijn wij gespecialiseerd in veiligheid en bedrijfscontinuïteit. Actief in opleiden, adviseren en begeleiden van kleine en (middel)grote organisaties. Heb je vragen over het organiseren van bedrijfsveiligheid? Ervaren en gedreven specialisten staan voor je klaar! Bel ons gerust: 024 373 09 77 of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Lees meer

  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.