Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?
Een van de meest gestelde vragen aan ons is: wat is het verschil tussen EHBO en BHV? En wanneer kies je voor een cursus EHBO en wanneer voor een cursus BHV? Op het eerste gezicht lijken deze twee functies op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen.
Een EHBO'er is iemand die eerste hulp kan verlenen bij ongevallen en een BHV'er is iemand die eerste hulp kan verlenen, een pand kan ontruimen en een beginnende brand kan bestrijden. Die laatste twee taken van de BHV'er heeft een EHBO'er niet, maar de EHBO'er heeft uitgebreidere kennis van eerste hulp verlenen dan de BHV'er. Dat zijn in een notendop de grootste verschillen.
Welke levensreddende eerste handelingen (LEH) kan een EHBO'er dan meer verrichten dan een BHV'er? Dat is bijvoorbeeld het vervoeren van een slachtoffer over korte afstand. Daarnaast leert een EHBO'er meer over het menselijk lichaam. Voor meer informatie over de inhoud van de cursussen kies je een van onderstaande opties.
Welke levensreddende eerste handelingen (LEH) kan een EHBO'er dan meer verrichten dan een BHV'er? Dat is bijvoorbeeld het vervoeren van een slachtoffer over korte afstand. Daarnaast leert een EHBO'er meer over het menselijk lichaam. Voor meer informatie over de inhoud van de cursussen kies je een van onderstaande opties.
Wanneer kies je voor EHBO en wanneer voor BHV?
Welke keuze je maakt, hangt af van verschillende factoren. De Arbowet vereist de aanwezigheid van voldoende BHV'ers in een organisatie. Kijk voor meer informatie daarover ook eens naar het artikel "BHV verplicht? Wat zegt de wet?" Maar in sommige organisaties is het risico op letsel groter dan gemiddeld. Dan kan het verstandig zijn om naast BHV'ers ook EHBO'ers op te leiden. Weet je niet zeker wat de beste oplossing voor jouw organisatie is? Onze adviseurs helpen je graag op weg.
BHV en EHBO combineren?
Je kunt EHBO en BHV ook combineren. Zijn er al medewerkers met een EHBO-diploma op zak en worden zij ook verantwoordelijk voor het ontruimen van jullie organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Dan kunnen zij een cursus BHV Brand en Ontruiming volgen en daarmee allround BHV'er worden.
Hulp nodig bij je keuze?
Wij begrijpen dat het soms lastig is om de juiste keuze te maken die past bij jouw organisatie en je medewerkers, en misschien wel bij je ambities op het gebied van bedrijfsveiligheid. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je op weg. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 024 373 09 77.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?
Een BHV'er leert levensreddende eerste hulp te verlenen, wat een onderdeel is van de brede EHBO-opleiding waarin ook het gebruik van een AED en aanvullende eerste hulp worden behandeld. BHV omvat daarnaast taken zoals brandbestrijding en ontruiming. Het verschil zit dus in de omvang van de training.
Lees meer
-
Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheidIn veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn.
-
Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheidOrganisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat.
-
Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
-
Survivalgids voor BHV'ersBedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
-
Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
-
Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatieDe bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
team, medewerkers en eventuele hulpdiensten. -
5 tips voor het werven van BHV’ers internAls werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips!
-
Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.