Wat te doen bij een tekenbeet

Elk jaar worden er in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen. En in juni en juli piekt het aantal meldingen van een tekenbeet op de de tekenradar. Daarom is het doen van een tekencheck extra belangrijk! Ben je veel in het groen of in de natuur, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet. Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.

Extra goed opletten dus!

Zaak om extra goed op te letten dus, want door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Teken zitten voornamelijk buiten in het bos, en dat je daar extra risico loopt is logisch, maar uit een derde van de meldingen blijkt dat je ook in je eigen achtertuin en in stadsparken gebeten kan worden. Één op de 5 tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied; dat zijn 300.000 tekenbeten per jaar! Opvallend is dat deze teken minder vaak de bacterie bij zich dragen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. 

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

Zoek je een omgeving op waar het risico op teken groot is, neem dan de volgende tips in acht:
  • Mijd plekken met hoog gras, dichte begroeiing, bladeren en struikgewas
  • Zorg voor kleding met een lichte kleur die de huid goed bedekt. Hierop valt een teek goed op
  • Neem een tekenpincet of tekenverwijderaar mee. 
  • Controleer naderhand altijd het lichaam op teken. Een teek zoekt bij voorkeur plaatsen op zoals in de nek, achter de oren, onder oksels, in knieholtes en liezen. 

​Wat doe ik als ik een tekenbeet heb?

  • Pak een tekenklem of tekenpincet en verwijder de teek zo snel mogelijk. Zorg dat je niet in het achterlijfje knijpt en probeer de teek niet te verdoven met alcohol, olie, nagellakremover of zeep. Dit  zorgt ervoor dat de teek gaat braken, waardoor je risico loopt bacteriën binnen te krijgen. Bekijk ook de video onderaan deze pagina. Ben er snel bij want binnen 24 uur heeft een tekenbeet vrijwel zeker geen gevolgen!
  • TIP: schrijf op waar en wanneer je gebeten bent. Meld hier je tekenbeet bij tekenradar 
  • Zekere voor het onzekere? Bewaar de teek en laat hem voor €70,- onderzoeken op Borrelia/Ziekte van Lyme. Klik hier voor meer informatie
  • Hou de beet nog 3 maanden in de gaten en let op eventuele ziekteverschijnselen zoals hieronder beschreven.

​Ga naar de huisarts als:

  • Je de teek zelf niet verwijderd krijgt
  • De teek 24 uur of langer in je huid heeft gezeten
  • Je klachten krijgt; bijvoorbeeld een grote rode ring of vlek om de tekenbeet, griepverschijnselen, tintelingen of gewrichtsklachten

Voorlichtingsvideo over tekenbeten & de ziekte van Lyme

In deze video van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kun je zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe je jezelf kunt controleren en hoe je een teek moet verwijderen. 
 

​Meer leren over het verlenen van eerste hulp?

Leer alles wat je aan eerste hulp kan bieden, of juist moet laten! Volg een EHBO cursus bij BHV.NL. Onze cursus wordt afgesloten met een Oranje Kruis examen en het diploma is 2 jaar geldig.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

EHBO incompany

Wij geven ook EHBO incompany cursussen. Bekijk hiernaast het aanbod.
Incompany cursus
Basis EHBO
Voor iedereen die doortastende eerste hulp wil kunnen verlenen tijdens een calamiteit.
 
Incompany cursus
EHBO aan kinderen
Voor medewerkers van kinderdagverblijven, jeugdzorg, onderwijsinstellingen en (gast)ouders.
 
Incompany cursus
EHBO in en om het water
Voor medewerkers bij een zwembad en iedereen die te maken kan krijgen met ongevallen in en om het water.
 

Lees meer

  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.