De werking van het BHV-team

BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? En hoe zorg je er daarnaast voor dat alle andere medewerkers bewust zijn van het belang van een veilige werkomgeving?

Kom samen en evalueer

Kom regelmatig samen met het hele BHV-team en evalueer de groei van het team. Welke oefeningen hebben er plaatsgevonden? Hoe is er gehandeld? En het belangrijkste: hoe kunnen we dit in het vervolg beter doen?

Evalueer ongevallen en/of calamiteiten ook meteen zodra de situatie het toelaat. Ten behoeve van nazorg is het van belang dat er na het incident zo snel mogelijk geëvalueerd wordt. Daarnaast voorkomt tijdig evalueren ook dat verkeerde informatie de wandelgangen bereikt. 

Incompany trainen
Een optimale samenwerking begint met samen trainen! Vanaf 6 deelnemers verzorgen we groepscursussen op een locatie naar keuze. Bekijk hier de mogelijkheden of vraag een offerte aan.  

Maak rollen en taken inzichtelijk

Het is van belang dat iedereen binnen het BHV-team weet wat er van hem of haar verwacht wordt wanneer zich een calamiteit voordoet. Bespreek daarom alle rollen en taken zodat iedereen op de hoogte is van elkaars taken verantwoordelijkheden. Hiermee voorkom je dat BHV’ers hun eigen plan trekken tijdens een calamiteit en kan er als één team gewerkt worden. 

Veranderingen

Elke organisatie is aan verandering onderhevig, wat weer nieuwe risico’s met zich meebrengt. Bekijk daarom elke keer weer opnieuw naar de risico’s en bedenk met het team wat er allemaal zou kunnen gebeuren en schets mogelijke scenario’s. Laat iedereen met eigen ideeën komen. Maak ook regelmatig met het BHV-team een rondje door het pand. Check tijdens dit rondje of iedereen (nog) op de hoogte is van:
  • De interne alarmeringsprocedure
  • Waar de afsluiters voor gas, water en elektra zijn
  • Waar de blusmiddelen, verbandkoffers en AED te vinden zijn
  • Of er ruimtes zijn die niet toegankelijk zijn voor de BHV
  • Of vluchtwegen en nooduitgangen vrij zijn
  • ​Hoe eventuele hulpmiddelen werken

Oefenen, oefenen, oefenen

Hoe vaker je oefent, hoe beter alle BHV’ers en medewerkers getraind worden om in noodsituaties zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Want je weet pas echt wanneer je BHV-team op elkaar ingespeeld is, door te oefenen. En oefenen levert ook steeds weer nieuwe en bruikbare inzichten en verbeterpunten op. Maak ook duidelijk dat een ontruimingsoefening geen spelletje is. Door te blijven oefenen houd je ook de praktijkervaring van het BHV-team op peil.

>> Volg jaarlijks een BHV herhalingscursus 

Profileer je als BHV-team binnen de organisatie

Veiligheid is van ons allemaal. Maak het daarom zichtbaar voor iedereen binnen de organisatie. Draag als BHV-team regelmatig je kennis over op andere medewerkers. Op die manier worden ook zij zich bewust van de aanwezige risico’s binnen de organisatie en het feit dat een veilige organisatie niet alleen de verantwoordelijkheid is van de BHV’ers, maar van iedereen.

Wil jij je collega’s bewuster maken van het belang van een veilige organisatie? Download onze BHV Bewust posters, hang ze op binnen jouw organisatie en op je werkplek en maak iedereen BHV bewust!

Lees meer

  • Efficiënt bezig zijn met reanimatie, ontruimen en veiligheidsbewustzijn
    Inloopsessies: Efficiënt bezig zijn met veiligheid
    In veel bedrijven, vooral in sectoren zoals de zorg, onderwijs, industrie en logistiek, is het moeilijk om tijd vrij te maken voor BHV-trainingen door de drukte en personeelskrapte. Maar veiligheid mag nooit komen te vervallen. Ongevallen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor de gezondheid van medewerkers als voor de werking van het bedrijf. Het is daarom belangrijk dat medewerkers goed getraind blijven in veiligheidsmaatregelen, zelfs wanneer het lastig is om lang van de werkvloer af te zijn. Inloopsessies zijn de oplossing: korte, flexibele trainingen die weinig tijd kosten en toch effectief zijn. 
  • Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Lithium-ion batterijen en bedrijfsveiligheid
    Organisaties zien een groeiend aantal apparaten met lithium-ion batterijen, van laptops en telefoons tot elektrisch gereedschap en vervoermiddelen zoals elektrische fietsen. Medewerkers laden hun elektrische fiets soms binnen in het gebouw op, plaatsen elektrische auto’s dicht bij de ingang van het pand, of gebruiken onofficiële opladers voor telefoons en laptops. Deze situaties kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer apparaten onveilig worden opgeladen, of als accu’s beschadigd zijn. In dit artikel geven we je tips over hoe je veilig om kan gaan met elektrische apparaten en wat je moet doen als het tóch misgaat. 
  • Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Wat levert doorgroeien als BHV’er jou persoonlijk op?
    Als BHV'er speel je een belangrijke rol in de veiligheid van een organisatie. Je bent er in noodgevallen om hulp te bieden, maar de kennis die je opdoet kan je ook helpen om door te groeien naar andere veiligheidsfuncties. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Wij leggen je uit hoe je je verder kan ontwikkelen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
  • Test je EHBO kennis! | BHV.NL
    Test je EHBO kennis!
    Hoe goed is jouw kennis over de verschillende verbandsoorten? Weet jij wat je moet doen als iemand getroffen is door elektriciteit en niet meer bij kennis is? Doe onze test!
  • Survivalgids voor BHV'ers
    Survivalgids voor BHV'ers
    Bedrijfshulpverlening is geen gemakkelijke taak. Het vereist moed, kennis en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer elke seconde telt. Wij realiseren ons dat deze rol extra inspanning en toewijding van jou vraagt, bovenop je reguliere werkzaamheden. Daarom willen we je niet alleen bedanken voor je huidige inzet, maar je ook ondersteunen in je continue groei en ontwikkeling in deze cruciale functie.
  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Tijd om de taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is!
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.