Nick van Tuijl
Nick van Tuijl Coördinerend begeleider forensische zorg en BHV'er bij Kwintes

Als burgerhulpverlener een buurtgenoot reanimeren

De kennis die je opdoet tijdens een BHV-cursus is niet alleen in te zetten als bedrijfshulpverlener. Via de app HartslagNu kun je jezelf ook aanmelden als burgerhulpverlener. Je kan dan worden opgeroepen voor een reanimatie in de buurt. Want hoe eerder iemand start met reanimeren, hoe groter de overlevingskansen. Nick van Tuijl krijgt van zijn werk ieder jaar de mogelijkheid om een BHV-cursus te doen. Die kennis zet hij ook in zijn vrije tijd in; hij meldde zich namelijk aan via de app en ging als burgerhulpverlener af op een melding in zijn buurt. Hieronder het ervaringsverhaal van Nick.
Nick: "Een aantal jaar geleden heb ik mij geregistreerd als burgerhulpverlener. Vanwege mijn werk krijg ik jaarlijks een BHV cursus. Hierdoor voelde ik mij destijds geroepen om mij aan te melden bij HartslagNu. Vanaf je woonadres kan je in een bepaalde straal worden opgeroepen als een persoon onwel is geworden en een centralist van 112 bepaalt dat burgerhulpverlening ingezet kan worden."

Opgeroepen worden voor een reanimatie

"In de afgelopen jaren heb ik regelmatig oproepen gekregen per sms. Regelmatig zag ik het pas later op mijn telefoon. Een aantal keer ben ik er wel op af gegaan, maar de hulpdiensten waren mij die keren al voor. Tussendoor bedacht ik mij wel eens: 'Er komt een dag dat je wel een keer moet handelen, kan ik dat wel?'

Afgelopen zaterdagmiddag kwam ik net thuis, plofte ik op de bank en pakte mijn telefoon. Op dat moment ontvang ik een sms: een oproep voor een reanimatie zo’n 800/900 meter van mijn huis vandaan. Ik besluit er meteen op af te gaan. Ik spring in de auto en rij er heen."

Reanimeren

"Als ik op het adres aankom is het ijzig kalm in de buurt. Ik check het adres nogmaals maar ik ben toch echt op het goede adres. Ik zie dat de voordeur openstaat. Mijn hart bonkt in mijn keel maar toch voel ik mij kalm. Ik loop naar binnen en begin te roepen. Ik word meteen naar boven geroepen. Er ligt een vrouw gestrekt in de badkamer. Haar man staat er radeloos bij en een andere burgerhulpverlener is al bezig met reanimeren.

Ik twijfel eigenlijk geen moment en vraag of ik het reanimeren kan overnemen. Hij roept direct: 'Ja!' Ondertussen begint de vrouw bloed op te geven, dit werd alleen maar meer door het reanimeren. Ik ga op mijn knieën zitten en dacht bij mijzelf 'Nu moet ik al die cursus ervaring in de praktijk gaan brengen'. Ik begin haar te reanimeren en roep tegen haar: 'Kom op! Wakker worden! Kom op! Kom op!' De vrouw ziet grauw, geeft steeds meer bloed op. Ik weet nog dat ik dacht: 'Deze vrouw leeft niet meer…' Naarmate ik vermoeid raakte nam de andere burgerhulpverlener het weer over. Op dat moment stromen ook de hulpdiensten binnen en die nemen het over. Ik neem haar man mee naar beneden en probeer hem gerust te stellen.

Na ongeveer een half uur ben ik vertrokken. De vrouw werd met een kraanwagen door de brandweer uit huis getakeld. Als ik naar mijn auto loop roepen een aantal omstanders: 'Goed gedaan!' Het voelde onwennig; had ik het wel goed gedaan? Zou ze het overleven?"

De dag erna

"Een dag later besluit ik langs de buren te gaan. Ik loop met een verhoogde hartslag de buurt weer in, m’n ademhaling word sneller. Ik was nog nerveuzer dan het moment van de reanimatie. De buurvrouw doet open met een blij gezicht: 'Ze leeft nog! En er is hoop!' Ze is bijgekomen en het was een geslaagde reanimatie. Ik ben enorm opgelucht en had niet verwacht dat het zo zou aflopen. 

Ik voelde bij mijzelf dat ik dit verhaal moest delen!

Meld je aan voor een reanimatie cursus en meld je aan bij HartslagNu. Je redt er levens mee! 💚"

Ook burgerhulpverlener worden?

Wil je net als Nick je ook kunnen aanmelden als burgerhulpverlener en in nood iets kunnen betekenen voor mensen in jouw omgeving? Doe een EHBO of BHV-cursus en leer reanimeren. 

Lees meer

  • Van BHV naar een BuurtAED
    Van BHV naar een BuurtAED
    BHV’er worden. Voor sommige cursisten is het een verplichting, terwijl anderen het zelf graag willen en het belang inzien.
  • Scouts veiligheidsbewust maken
    Scouts veiligheidsbewust maken
    Op het gebied van veiligheid kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. Zo dachten ze ook bij Waterscouting Cuijk. Daar hebben ze namelijk het insigne “Veiligheid” in het leven geroepen.
  • Instructeur Magda aan het woord
    Instructeur Magda aan het woord
    Als instructeur ben je het gezicht van BHV.NL. Wij rijden dagelijks het hele land door, komen over de vloer bij uiteenlopende bedrijven en staan voor verschillende groepen cursisten.
  • Instructeur Corné aan het woord
    Instructeur Corné aan het woord
    Het leuke aan instructeur zijn? De afwisseling van de werkzaamheden! En natuurlijk dat je mensen wat kan leren over veiligheid. Van jongs af aan heb ik dat al willen doen: mensen wat bijbrengen
  • De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
    De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
    Doe er alles aan om de veiligheid op je werk zo goed mogelijk te borgen zodat jij en je collega’s na een dag werken weer veilig thuiskomen.
  • Instructeur Ronald aan het woord
    Instructeur Ronald aan het woord
    BHV'er, dat ben je niet zomaar. Je moet natuurlijk wel wat kunnen! BHV'er zijn is namelijk geen vrijheid blijheid. Ik leg de lat daarom hoog voor mezelf en dat doe ik ook voor de cursisten. 
  • Instructeur Geert aan het woord
    Instructeur Geert aan het woord
    Mensen vragen wel eens aan mij: “Is niet iedere dag hetzelfde als je een training geeft?” Maar het is nooit hetzelfde. Wat het instructeur zijn zo leuk maakt is dat je elke keer te maken hebt met andere cursisten, een ander soort training en een andere reactie.
  • Het onmogelijke scenario
    Het onmogelijke scenario
    Als instructeur EHBO reis ik elke werkdag af naar klanten door het hele land. De ene dag een herhalingstraining BHV, de andere dag een scenario-oefening gericht op risicogericht handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.