Er zijn altijd veel meer risico’s dan je denkt. Koninklijke Stichting Defensiemusea

De Koninklijke Stichting Defensiemusea is de overkoepelende organisatie van de vier Defensiemusea: het Nationaal Militair Museum in Soest, het Marinemuseum in Den Helder, het Mariniersmuseum in Rotterdam en het Marechausseemuseum in Buren. De stichting werd opgericht op 1 juli 2014 en kreeg op 1 januari 2015 door Koning Willem-Alexander het predicaat ‘Koninklijk’ toegekend: de stichting heet sindsdien dan ook Koninklijke Stichting Defensiemusea (KSD). En daar zijn ze - terecht - trots op.
De oprichting van de KSD is het verhaal van de ontmoeting van twee totaal verschillende werelden: de wereld van defensie en de wereld van musea. Mensen met een totaal verschillende achtergrond, opleiding, ervaring en interesses moesten gaan samenwerken. 

​Succes en transparantie: een enorme uitdaging qua veiligheid

Het bestuur van de nieuwe stichting bestond uit zes mensen: drie met een defensie-achtergrond (waar alles draait om veiligheid) en drie uit de museale wereld (waar cultuur centraal staat). Samen moesten zij de stichting van scratch on opzetten. Natuurlijk, de collecties waren er. En de bestaande processen, procedures en beleidsplannen. Maar die waren ontwikkeld vanuit Defensie en het nieuwe bestuur wilde het allemaal anders. Maar er waren te weinig mensen, er was geen personeelsbeleid, geen gezondheidsbeleid, geen collectiebeleid en geen veiligheidsbeleid. Tegelijkertijd trok het nieuwe Nationaal Militair Museum (waarin het voormalige Legermuseum en het Militaire Luchtvaartmuseum werden ondergebracht) heel veel meer bezoekers dan verwacht. En van alle leeftijden: van 0 tot 88, met alle stadia van zelfredzaamheid die daarbij horen. Voeg daar het enorme buitenterrein met al het materieel en de verschillende vennetjes aan toe, en je begrijpt de enorme uitdaging die de nieuwe stichting op haar bordje kreeg

René Parijs, nu directeur van het Marechausseemuseum in Buren en voorheen directeur van het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg, is lid van het managementteam van de KSD en portefeuillehouder Veiligheid. ‘We willen de mens achter de militair laten zien. Transparant zijn. Dat betekent dat iedereen overal aan mag komen en overal in mag gaan zitten. En er dus ook uit kan vallen. We moesten heel goed nadenken over alle mogelijke veiligheidsrisico’s. Maar je weet niet wat je niet weet: we bleken bijvoorbeeld ook 2500 radioactieve artikelen te hebben, en er zat asbest in diverse stukken. Daar hebben we direct actie op ondernomen. Want veiligheid gaat voor alles’.  

Whitepaper: Samenwerking Koninklijke Stichting Defensiemusea (KSD) en BHV.NL
René Parijs
René Parijs
Koninklijke Stichting Defensiemusea
De veiligheid garanderen voor bezoekers van alle leeftijden (0 tot 88 jaar) met alle stadia van zelfredzaamheid, verschillende binnen- en buitenterreinen en al het materieel is een enorme uitdaging.
René Parijs

Raamovereenkomst BHV.NL


De vier musea hebben een raamovereenkomst met BHV.NL. En binnen die raamovereenkomst vroeg René Parijs BHV.NL hem te helpen met vier dingen:
  1. het opstellen van nieuwe RI&E, Risico Inventarisatie en Evaluatie, per museum
  2. het calamiteitenplan, het overkoepelende plan waarin de deelplannen samenkomen: Bedrijfshulpverlening en Collectie Hulpverlening 
  3. het koppelen van het BHV-plan aan het CHV-plan. Een museum heeft naast het waarborgen van de veiligheid van bezoekers, werknemers en vrijwilligers ook de zorg voor het behoud van de collectie. Dat wordt geregeld in het CHV: het Collectie Hulpverlening. 
  4. het opstellen van het Crisis Management Plan, waarin KSD-breed het overkoepelende beleid, de procedures, richtlijnen, taken en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. Het Crisis Management Team wordt gevormd door de bestuurder/werkgever en het managementteam van de stichting. Zij oefenen jaarlijks, onder leiding van BHV.NL. Die oefeningen leggen bloot wat er nog verbeterd kan worden en dragen zo bij aan het optimaliseren en standaardiseren van de procedures. En, bijkomend voordeel, zorgen voor de teambuilding.   

BHV en CHV: het een kan niet zonder het ander

In november 2017 werd René Parijs directeur van het Marechausseemuseum in Buren. Daar trof hij een calamiteitenplan aan dat zo verouderd was dat hij dat zo snel mogelijk geactualiseerd heeft. Daarvoor schakelde hij BHV.NL in. Zij maakten een nieuw plan. En trainen sindsdien ook de BHV’ers. Dat zijn er in 37: zeven vaste medewerkers en 30 vrijwilligers. Iedereen, ook de vrijwilligers, is BHV opgeleid en wordt bij de veiligheids- en ontruimingsoefeningen betrokken. 

De bezetting wordt uiteraard aangepast aan de bezoekersaantallen die worden verwacht. Elke dag is er minimaal één suppoost/BHV’er aanwezig als er niets speciaal gepland is. Bij een evenement of een rondleiding worden er een of meer BHV’ers extra ingeroosterd. De vrijwilligers en ook de vaste staf zijn nog niet CHV gecertificeerd. Sterker nog, CHV moet nog worden opgezet. Ook dat doet René Parijs graag in samenwerking met BHV.NL. Hij is er volstrekt duidelijk over: BHV gaat altijd voor. Eerst de mensen in veiligheid brengen. De collectie, hoe waardevol ook, komt later. Maar we zijn natuurlijk wel de hoeder van cultureel erfgoed, en daar moet goed voor gezorgd worden.’  Lees hier verder.

Meer weten?

Weet je niet helemaal zeker of de BNO en het calamiteitenplan in jouw organisatie nog wel actueel zijn? We voeren graag een BHV-scan uit om te beoordelen hoe het met de veiligheid gesteld is. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op met BHV.NL. Telefonisch bereikbaar op 024 373 0977 of vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan. 

Lees meer

  • Vakantiepark De Krim
    Vakantiepark De Krim biedt haar gasten een veilige vakantie dankzij BHV.NL
    Vakantiepark De Krim op Texel verwelkomt iedere zomer vele gasten op hun vakantiepark in De Cocksdorp. En dus ook in het bijbehorende zwembad, waar plaats is voor 400 gasten. De medewerkers dragen daar een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de gasten. In een zwembad komen vele mensen samen en is de kans op calamiteiten hoger dan gemiddeld. Want wat als iemand verdrinkt en je ziet het niet? Dat wil het vakantiepark koste wat kost voorkomen.
  • Avans hogeschool
    Avans Hogeschool en BHV.NL organiseren succesvolle 'Week van de Veiligheid'
    Met dertien verschillende locaties, zo’n 34.000 studenten en 3.800 medewerkers is een goede BHV-organisatie voor Avans Hogeschool essentieel. Niet voor niets verzorgt BHV.NL sinds 2019 alle BHV-trainingen voor de 320 BHV’ers van Avans. Maar wat bleek toen ze nog een stap verder gingen, en aan de slag gingen met het Veiligheidsambitieplan? De bekendheid van de veiligheidsprocedures bleek onder studenten en medewerkers onvoldoende. Tijd om daar verandering in te brengen.
  • Viking Life-saving Equipment
    Viking Life-Saving Equipment werkt niet alleen aan de veiligheid van anderen, maar ook aan die van zichzelf
    Viking Life-saving Equipment – een wereldwijd opererende organisatie op het gebied van nautische veiligheidsproducten – werkt dagelijks aan de veiligheid van mensen aan boord. Maar toen na een flinke groei én een verhuizing naar een groter pand het alarm afging in de Nederlandse vestiging, bleek dat er veel te doen was als het om de eigen bedrijfsveiligheid ging. De bedrijfsnoodorganisatie bleek niet op het gewenste niveau. Daar moest verandering in komen, vond Viking.
  • PwC Nederland | Bedrijfsveiligheid | BHV.NL
    PwC Nederland bouwt aan sterke bedrijfshulpverlening met operationele hulp van BHV.NL
    Veiligheid waarborgen voor 5.000 medewerkers is geen gemakkelijke klus. Met 13 verschillende locaties, waarvan een aantal gedeelde kantoren, zijn er een hoop verschillende uitdagingen waarmee PwC rekening moet houden. Het geheim van PwC? Een gedegen aanpak en voldoende trainen, daardoor staat de bedrijfsveiligheid van PwC als een huis. 
  • PROVINCIE GRONINGEN WEET GASTVRIJHEID EN  BEDRIJFSVEILIGHEID SLIM TE  COMBINEREN
    Provincie Groningen weet gastvrijheid en bedrijfsveiligheid slim te combineren
    Provincie Groningen heeft momenteel een inwonersaantal van 587.000. Al deze inwoners kunnen terecht bij de provincie Groningen. Het is daarom belangrijk dat zij gastvrij worden ontvangen. Daarnaast is het belangrijk dat de veiligheid van alle aanwezigen bij de provincie Groningen gewaarborgd wordt. Veiligheid staat immers voorop.
  • TU Delft kiest voor het brede opleidingsaanbod en het online portaal van BHV.NL
    TU Delft kiest voor het brede opleidingsaanbod en het online portaal van BHV.NL
    Op het terrein van de Technische Universiteit Delft lopen op drukke dagen zomaar 26.000 studenten en 6.000 medewerkers rond. Je kunt je voorstellen dat BHV’ers hier onmisbaar zijn. Maar hoe krijg je dat goed georganiseerd?
  • TRAININGEN BHV.NL DAGEN  MEDEWERKERS VANDERSANDEN  STEEDS WEER UIT
    TRAININGEN BHV.NL DAGEN MEDEWERKERS VANDERSANDEN STEEDS WEER UIT
    Bij Vandersanden maken medewerkers gebruik van zware machines. Het is belangrijk dat daar veilig mee wordt gewerkt. Routines maken het werk extra gevaarlijk. Benieuwd naar hoe deze uitdagingen op een praktijkgerichte en innovatieve manier worden aangepakt?
  • Zuyd Hogeschool leidt studenten op volgens EHBO-richtlijnen Rode Kruis
    Zuyd Hogeschool leidt studenten op volgens EHBO-richtlijnen Rode Kruis
    Uit onderzoek bleek dat studenten gezondheidszorg en welzijn EHBO-trainingen misten in hun curricula. Docenten van Zuyd Hogeschool volgden daarom de opleiding tot EHBO-instructeur met Rode Kruis-licentie en geven hun kennis nu door aan studenten. Laat je inspireren! 
  • Zorggroep Ter Weel: Echt oefenen maakt het verschil
    Zorggroep Ter Weel: Echt oefenen maakt het verschil
    Na de brand bij Ter Weel in 2016 was het duidelijk: dit nooit meer. Er was behoefte aan een speciale training waarin alleen maar geoefend wordt, in situaties die zo realistisch mogelijk zijn. BHV.NL ontwikkelde een training waarin de druk op de ploegleiders zo hoog wordt opgevoerd dat je het bijna zou kunnen vergelijken met de hectiek van een echte noodsituatie. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.