Speerpunten uit het Jaarplan 2021 van de Nederlandse Arbeidsinspectie op een rij
donderdag 22 april 2021
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar jaarplan voor 2021 bekend gemaakt. Dit jaarplan is gericht op het realiseren van eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen. Vanzelfsprekend is de impact van het coronavirus een belangrijk thema. Daarnaast vragen ook andere speerpunten specifieke aandacht, die we graag voor je op een rijtje zetten. Zo zorg je ervoor dat iedereen op een veilige manier zijn of haar werk kan doen en dat je goed bent voorbereid en voldoet aan alle verplichtingen.
Naleving Arboverplichtingen
De Inspectie zet in 2021 opnieuw in op de naleving van de Arbokernverplichtingen. Bij actieve inspecties zal extra aandacht gaan naar de aanwezigheid van arboverplichtingen en de inhoudelijke kwaliteit ervan. Via voorlichting en actieve inspecties wijst de Inspectie werkgevers in specifieke subsectoren op het belang van een goede invulling van de RI&E, het plan van aanpak en het basiscontract als basis voor veilig en gezond werk. De inspectie gaat niet alleen strenger controleren of bedrijven een RI&E hebben, maar ook of deze op orde is. Bedrijven moeten onder andere rekening houden met nieuwe risico’s als gevolg van het coronavirus.
Belangrijke rol preventiemedewerker
Een goede Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is de basis voor veilig werken. Als preventiemedewerker kun je anticiperen op de thema’s van de Inspectie door te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Je ziet erop toe dat Arboverplichtingen worden nageleefd en je schrijft een goede RI&E. Door het in kaart brengen van de specifieke risico’s van je organisatie, voorkom je ongewenste situaties en kun je je voorbereiden op de inzet van de medewerkers uit jouw bedrijfsnoodorganisatie.
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
Naast corona, gevaarlijke stoffen, ongevallen en het voorkomen van beroepsziekten blijft psychosociale arbeidsbelasting een belangrijk risico en een verplicht onderdeel in de RI&E. Hieronder vallen alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld agressie, geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk. De Inspectie zal zich richten op de verantwoordelijkheid van werkgevers voor PSA en zal bij een groot aantal bedrijven de RI&E beoordelen op de beschreven PSA-risico’s. Wil je weten hoe je als organisatie psychosociale arbeidsbelasting voorkomt? Met onze veiligheidstrainingen leer je ongewenst gedrag ombuigen naar gewenst gedrag en hoe je moet omgaan en handelen in onveilige situaties.
Voorbereid zijn? Zorg voor een goede bedrijfsnoodorganisatie (BNO)
Een bedrijfsnoodorganisatie is het geheel van maatregelen en beleid van een organisatie om met calamiteiten om te gaan. Op basis van de RI&E worden de rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie ingevuld en stel je een team samen. Hoe je dit team inricht en welke rollen er nodig zijn, hangt o.a. af van de risico's binnen jouw organisatie. Met een goede BNO ben je niet alleen voorbereid op een bezoek van de inspectie, maar zorg je ook voor een veilige en gezonde werkomgeving.
Hulp nodig?
Wil je meer weten over het Jaarplan van de Nederlandse Arbeidsinspect en wat dit voor jouw organisatie betekent? Bekijk dan de Jaarplan 2021 pagina. Kun je hulp gebruiken bij het schrijven van een Risico-inventarisatie en -evaluatie of bij het voldoen aan de arboverplichtingen? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via 024 - 3730977 of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.
Lees meer
-
BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO-klanttevredenheidsonderzoekEén keer in de twee jaar vragen wij CEDEO om een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Bij BHV.NL vinden we het belangrijk om dat wat we beloven ook waar te kunnen maken. Door onze klanten te vragen naar hun ervaringen, kunnen wij er onder andere voor zorgen dat wij de deskundigheid en kwaliteit kunnen blijven leveren die we beloven. In dit artikel vertellen wij je meer over de resultaten van dit onderzoek.
-
15 buitensportclubs krijgen veiligheidscursus cadeauBHV.NL is in juli 30 jaar geworden! Om dit te vieren geven wij dit jaar 30 veiligheidscursussen weg aan sportclubs en verenigingen. De winnende clubs krijgen een veiligheidscursus cadeau speciaal samengesteld voor sportclubs, bestaande uit: reanimatie en EHBO ((sport)blessures, verstikking, verslikking en het aanleggen van een verband). Zo zorgen wij samen dat er veilig gesport kan worden.
-
BHV.NL is BVBN-erkend opleiderIn Nederland speelt de Branchevereniging voor Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) een belangrijke rol in het bevorderen van de kwaliteit van BHV-opleidingen en fungeert als een erkenningsregeling voor gekwalificeerde opleiders in bedrijfsveiligheid. BHV.NL is een BVBN-erkend opleider.
-
BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!Dit jaar bestaat BHV.NL 30 jaar en om dit te vieren geven we 30 gratis veiligheidscursussen cadeau aan sportclubs en verenigingen. Zo zorgen wij samen voor de veiligheid van jouw sportclub. Wil jouw sportclub gratis door ons getraind worden? Meld je direct aan!
-
Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform VeiligheidsimpulsIn april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls.