Nieuwe Nederlandse richtlijnen Eerste Hulp

maandag 5 juli 2021
Als het gaat om eerstehulpverlening, is het belangrijk dat iedereen in Nederland dezelfde richtlijnen volgt. Dit zorgt ervoor dat de hulpverlening goed aansluit op de professionele hulpverlening en dat een slachtoffer de beste zorg krijgt.
Het opstellen van nieuwe Nederlandse richtlijnen Eerste Hulp is een initiatief van Het Oranje Kruis, het Nederlandse Rode kruis, het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening en de Nederlandse Reanimatie Raad. De richtlijnen worden regelmatig geëvalueerd en, indien nodig, iedere 5 jaar bijgesteld. Hieronder lichten we een aantal wijzigingen uit de nieuwe Nederlandse richtlijnen Eerste Hulp toe.

Belangrijke wijzigingen


Reanimatie: De reanimatierichtlijnen zijn conform de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad 2021

Inschakelen professionele hulp: Er wordt extra aandacht gegeven aan wanneer de eerste hulpverlener 112 of de huisarts/spoedpost moet bellen. Bij twijfel kan altijd 112 gebeld worden. 

Luchtwegbelemmering: In plaats van direct 112 te bellen bij het vaststellen van een ernstige verslikking, is het moment van bellen nu na de eerste serie van slagen tussen de schouderbladen en buikstoten. Ben je alleen met het slachtoffer of heb je twijfel over hoe te handelen, bel dan direct met 112

Mentale eerste hulp: Door een toename van de psychische problematiek in de samenleving, komen hulpverleners steeds vaker in aanraking met slachtoffers met psychische problemen. Daarom is het onderdeel mentale eerste hulp aan de richtlijnen toegevoegd. 

Paniek aanval / te snelle ademhaling: In de nieuwe richtlijnen is toegevoegd dat een Eerste Hulpverlener een slachtoffer in een papierenzakje laat ademen indien het slachtoffer hiermee bekend is en dit advies ook heeft gekregen van een (huis)arts.

Levensbedreigend bloedverlies: het gebruik van een tourniquet valt onder de reguliere eerste hulp en heeft, indien aanwezig, de voorkeur bij levensbedreigend bloedverlies.

Flauwte: Er is een onderscheid gemaakt tussen een flauwte met en zonder wegraking/bewustzijn. (bij niet wegraking bel je de huisarts bij volledige wegraking bel je 112) Nieuw in de richtlijnen is het optillen van de benen bij geen letsel. Bij beide flauwtes kunnen de benen opgetild worden in een hoek van 30-60 graden om zo te zorgen voor bloedtoevoer naar de hersenen.

Oververhitting: Bij een oververhit slachtoffer dat misselijk is en hoofdpijn heeft, maar nog geen bewustzijnsstoornis heeft, zorgt een eerste hulpverlener direct voor actieve koeling om een hitteberoerte te voorkomen. Zittende slachtoffers worden gekoeld door de voeten in een teiltje koud water te zetten.

EHBO cursussen

Deze zomer worden al onze EHBO cursussen aangepast aan de nieuwe Nederlandse richtlijnen Eerste Hulp. Het aanleggen van een tourniquet wordt hier ook in opgenomen. 

Wil je de volledige Nederlandse richtlijnen Eerste Hulp in zien? Bekijk de richtlijnen hier

Lees meer

  • BHV herhalingsprogramma 24/25
    BHV Herhalingsprogramma 24/25 vernieuwd met nieuwe scenario’s
    Elk jaar in september vernieuwen wij het BHV herhalingsprogramma. In dit nieuwsartikel lees je wat je kunt verwachten van onze BHV herhalingscursus die ook dit jaar weer in een nieuw en innovatief jasje is gestoken.
  • BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO-klanttevredenheidsonderzoek
    BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO-klanttevredenheidsonderzoek
    Eén keer in de twee jaar vragen wij CEDEO om een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Bij BHV.NL vinden we het belangrijk om dat wat we beloven ook waar te kunnen maken. Door onze klanten te vragen naar hun ervaringen, kunnen wij er onder andere voor zorgen dat wij de deskundigheid en kwaliteit kunnen blijven leveren die we beloven.  In dit artikel vertellen wij je meer over de resultaten van dit onderzoek.  
     
  • 15 buitensportverenigingen winnen veiligheidscursus
    15 buitensportclubs krijgen veiligheidscursus cadeau
    BHV.NL is in juli 30 jaar geworden! Om dit te vieren geven wij dit jaar 30 veiligheidscursussen weg aan sportclubs en verenigingen. De winnende clubs krijgen een veiligheidscursus cadeau speciaal samengesteld voor sportclubs, bestaande uit: reanimatie en EHBO ((sport)blessures, verstikking, verslikking en het aanleggen van een verband). Zo zorgen wij samen dat er veilig gesport kan worden.
  • BHV.NL is jarig
    BHV.NL is jarig
    Hoera, BHV.NL is 30 jaar! Al 30 jaar maken wij ons sterk voor de veiligheid van organisaties in Nederland, en daar zijn we trots op! Om deze mijlpaal te vieren hebben wij dit jaar verschillende leuke acties. 
  • Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
    Een jaar lang een calamiteitenkaart cadeau bij alle trainingen van BHV.NL
    BHV.NL bestaat 30 jaar. En wie jarig is trakteert! Daarom delen we vanaf juli 2024 een jaar lang onze calamiteitenkaart uit tijdens onze trainingen. Zo heeft iedere cursist voortaan de BHV basiskennis op zak!
  • BHV.NL is BVBN-erkend opleider
    BHV.NL is BVBN-erkend opleider
    In Nederland speelt de Branchevereniging voor Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) een belangrijke rol in het bevorderen van de kwaliteit van BHV-opleidingen en fungeert als een erkenningsregeling voor gekwalificeerde opleiders in bedrijfsveiligheid. BHV.NL is een BVBN-erkend opleider. 
  • BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
    BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!
    Dit jaar bestaat BHV.NL 30 jaar en om dit te vieren geven we 30 gratis veiligheidscursussen cadeau aan sportclubs en verenigingen. Zo zorgen wij samen voor de veiligheid van jouw sportclub. Wil jouw sportclub gratis door ons getraind worden? Meld je direct aan!
  • Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform Veiligheidsimpuls
    In april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls. 
  • Laat je inspireren voor 2024
    Laat je inspireren voor een veilig 2024
    Maken jullie als organisatie van bedrijfsveiligheid het goede voornemen in 2024?

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.