Vernieuwd programma voor de cursus coördinator BHV basis
donderdag 8 oktober 2020
Onze afdeling productontwikkeling- en innovatie kijkt regelmatig met een kritische blik naar onze eigen cursusprogramma’s. Is de inhoud van de training nog actueel en sluit deze aan bij de verwachtingen van een bepaalde rol? Soms zien we dan dat een aanpassing van een programma gewenst is. Daarom vernieuwen we de cursus coördinator BHV basis. Je leest hier wat er in het vernieuwde programma is gewijzigd en waar we extra aandacht aan besteden.
De rol van coördinator BHV
Wat is nou de essentie van een coördinator BHV? Wat wordt er van deze rol gevraagd binnen de bedrijfsnoodorganisatie? Daar spelen we op in met het vernieuwde lesprogramma.
De rol van een coördinator BHV is tweeledig:
De rol van een coördinator BHV is tweeledig:
- Beleidsmatig. De coördinator BHV denkt en werkt mee op beleidsmatig niveau en biedt ondersteuning aan een Hoofd BHV.
- Operationeel en coördinerend. In het geval van een calamiteit wordt verwacht dat de coördinator BHV sturing geeft aan en de juiste informatie doorvertaalt in acties naar de ploegleider(s) en BHV’ers, en dit ook weer terugkoppelt aan het Hoofd BHV/CMT.
Vernieuwd programma
De cursus bestaat nog steeds uit drie lesdagen. Wat anders is, is de invulling van deze lesdagen.
Dag 1 - veiligheidsbeheersplan
Op de eerste lesdag besteden we aandacht aan het veiligheidsbeheersplan en hoe je dit plan opstelt. Het veiligheidsbeheersplan is geen verplicht document zoals een RI&E, maar het is voor een coördinator BHV een hulpmiddel om te borgen dat alles rondom veiligheid goed geregeld is. Je kunt het zien als een kalender waarin je bijhoudt wat je wanneer doet, zoals het regelmatig doen van een ontruimingsoefening en het controleren van de brandblussers, de AED en de verbandkoffers. Hier introduceren we ook de PDCA (Plan-Do-Check-Act) cyclus. Deze methode helpt bij het continu verbeteren en beheersen van het veiligheidsbeheersplan en de processen binnen de organisatie. In het vernieuwde programma besteden we extra aandacht aan de onderdelen:
- Budgetplan
- Oefenplan
- Onderhoudsplan
Dag 2: filteren van informatie
Op lesdag 2 vindt een terugkoppeling plaats op het veiligheidsbeheersplan. Zijn er nog vragen of loop je ergens tegenaan? Cursisten krijgen hier de mogelijkheid om met elkaar te sparren. Verder zorgt het programma van deze dag weer voor input voor het verder schrijven van het veiligheidsbeheersplan.
Verder staat deze dag in het teken van filteren van juiste informatie. Je kunt je voorstellen dat in geval van een calamiteit, helder kunnen communiceren en snel kunnen handelen doorslaggevend is. Als coördinator BHV is het verkrijgen, filteren en doorgeven van de juiste informatie binnen korte tijd dan ook van essentieel belang. In de ochtend oefenen we daarom met het in zeer korte tijd verkrijgen en filteren van informatie en het doorgeven van de juiste informatie.
In de middag wordt er geoefend aan de hand van een Table-top oefening, waarbij alle deelnemers een andere rol aannemen binnen de bedrijfsnoodorganisatie: hoofd BHV, coördinator BHV, ploegleider BHV en BHV’er. Dit maakt iedereen bewust van zijn rol en het belang van goede communicatie. Want een bedrijfsnoodorganisatie valt of staat met goede communicatie en informatieoverdracht onder tijdsdruk.
Dag 3 examendag:
Tijdens de eerste twee lesdagen geven we handvatten om het veiligheidsbeheersplan vorm te geven. Het belangrijkste is dat cursisten iets mee terug nemen naar hun eigen organisatie dat werkt en de organisatie veiliger maakt. Op de examendag wordt het veiligheidsbeheersplan gepresenteerd aan de docent en medecursisten.
Na de presentatie krijgt iedereen de kans om zijn/haar veiligheidsbeheersplan een-op-een te verdedigen met de docent, met als doel op gemaakte keuzes te reflecteren.
De rol van coördinator BHV wat voor jou?
Wil jij je operationeel bezighouden met de bedrijfshulpverlening en de coördineerde rol op je nemen tijdens een calamiteit?
Dan is de rol van coördinator BHV misschien wat voor jou.
Dan is de rol van coördinator BHV misschien wat voor jou.
Lees meer
-
BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO-klanttevredenheidsonderzoekEén keer in de twee jaar vragen wij CEDEO om een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Bij BHV.NL vinden we het belangrijk om dat wat we beloven ook waar te kunnen maken. Door onze klanten te vragen naar hun ervaringen, kunnen wij er onder andere voor zorgen dat wij de deskundigheid en kwaliteit kunnen blijven leveren die we beloven. In dit artikel vertellen wij je meer over de resultaten van dit onderzoek.
-
15 buitensportclubs krijgen veiligheidscursus cadeauBHV.NL is in juli 30 jaar geworden! Om dit te vieren geven wij dit jaar 30 veiligheidscursussen weg aan sportclubs en verenigingen. De winnende clubs krijgen een veiligheidscursus cadeau speciaal samengesteld voor sportclubs, bestaande uit: reanimatie en EHBO ((sport)blessures, verstikking, verslikking en het aanleggen van een verband). Zo zorgen wij samen dat er veilig gesport kan worden.
-
BHV.NL is BVBN-erkend opleiderIn Nederland speelt de Branchevereniging voor Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) een belangrijke rol in het bevorderen van de kwaliteit van BHV-opleidingen en fungeert als een erkenningsregeling voor gekwalificeerde opleiders in bedrijfsveiligheid. BHV.NL is een BVBN-erkend opleider.
-
BHV.NL geeft 30 gratis veiligheidscursussen weg aan sportclubs!Dit jaar bestaat BHV.NL 30 jaar en om dit te vieren geven we 30 gratis veiligheidscursussen cadeau aan sportclubs en verenigingen. Zo zorgen wij samen voor de veiligheid van jouw sportclub. Wil jouw sportclub gratis door ons getraind worden? Meld je direct aan!
-
Nieuw vanaf april: BHV-basis met leerplatform VeiligheidsimpulsIn april 2024 lanceert BHV.NL een vernieuwende leermethode voor BHV-opleidingen. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een BHV-leerreis en een bijbehorend nieuw leerplatform: Veiligheidsimpuls.