Algemene vragen

Een aantal van de veelgestelde vragen aan BHV.NL zijn van algemene aard. Hoe zit het met wet- en regelgeving, welke rechten en plichten heb je? Of ben je op zoek naar meer informatie over de organisatie BHV.NL? Je vindt het hier. Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen, neem dan gerust contact op met een van onze medewerkers. Wij staan je graag te woord.

Is BHV voor mijn organisatie verplicht?

Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving, inclusief bedrijfshulpverleners. Ze moeten goed voorbereid zijn op ongevallen, brand en ontruiming. De veilige omgeving geld ook voor bijvoorbeeld bezoekers, klanten of bewoners. Een BHV-cursus zorgt ervoor dat medewerkers goed voorbereid zijn op calamiteiten. Onze deskundigen adviseren je graag over wat je voor jouw organisatie moet regelen. In het artikel: "BHV verplicht? Wat zegt de wet?'' lees je meer over de wetgeving rondom BHV. 

Hoeveel BHV'ers moet mijn organisatie hebben?

Je BHV-organisatie moet gebaseerd zijn op de aanwezige risico's en maatgevende factoren. Wanneer duidelijk is wat van de BHV'ers wordt verwacht tijdens een incident, kan bepaald worden hoeveel BHV'ers op ieder moment aanwezig moeten zijn. Onze deskundigen adviseren je graag over wat voor jouw organisatie geregeld moet worden. 

Moeten wij ook EHBO'ers hebben?

EHBO is alleen verplicht als uit de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) blijkt dat de kans op een ongeval in jouw organsiatie groter is dan gemiddeld. Als de levensreddende eerste handelingen die een BHV'er leert onvoldoende zijn, moeten de capaciteiten van de hulpverleners worden uitgebreid met een maatwerkopleiding of met EHBO. De Arbowet verplicht niet tot het hebben van EHBO'ers, maar wel tot het hebben van BHV'ers. Toch kan in andere wetgeving de aanwezigheid van EHBO'ers geëist worden, bijvoorbeeld in de kinderopvang of in zwembaden. 

Waarom moet ik elk jaar op herhaling?

Je bent als BHV'er tijdens werktijd altijd "in functie". Maar BHV-taken worden niet dagelijks uitgevoerd. Je loopt dan het risico dat kennis en vaardigheden langzaam wegzakken. Dat maakt herhalen noodzakelijk. Ook worden bij de herhalingslessen de nieuwste medische en technische inzichten toegepast en blijf je op de hoogte van de laatste wetswijzigingen. Lees hier meer over het nut en de noodzaak van een herhalingscursus BHV

Moet ik een bedrijfsnoodplan of ontruimingsplan hebben?

In eisen die de gemeente stelt via het gebruiksbesluit kan staan dat je moet beschikken over een ontruimingsplan. Daarnaast ben je wettelijk verplicht om de bedrijfshulpverlening goed te organiseren en medewerkers voor te lichten over de noodprocedures die je geregeld hebt. De afspraken over hoe te handelen bij een calamiteit staan vastgelegd in een bedrijfsnood- of ontruimingsplan. Hiermee kun je iedere aanwezige voorlichten. Belangrijk onderdeel van bovenstaande zijn de ontruimingsplattegronden

Moet ik per vestiging een preventiemedewerker aanstellen?

Iedere werkgever moet zich volgens de Arbowet door voldoende deskundige preventiemedewerkers laten ondersteunen. Afhankelijk van de organisatie kan dit één preventiemedewerker voor de hele organisatie zijn, maar om een goed preventiebeleid te voeren kan het ook nodig zijn om per vestiging een preventiemedewerker aan te stellen. Overigens is per 1 juli 2017 de rol van de preventiemedewerker in de wet gewijzigd. 

Zijn wij verplicht tot het volgen van een AED-cursus?

Als werkgever ben je verplicht voorlichting te geven over arbeidsmiddelen. Werknemers moeten deze arbeidsmiddelen op de juiste wijze gebruiken. Een AED is zo'n arbeidsmiddel in de (BHV-)organisatie. In principe is een AED zo ontwikkeld dat iedereen het apparaat moet kunnen bedienen. Het neemt echter niet weg dat degene die de AED gebruikt, moet kunnen reanimeren. Daarnaast blijft dat door oefenen met een AED veel sneller gewerkt kan worden, wat de overlevingskans sterk vergroot. Iemand die naast reanimatie ook een AED-training heeft gevolgd, zal veel sneller gebruik maken van het apparaat en dit op een goede manier doen. Lees in dit artikel meer over het reamimeren met AED. 

Waar zit BHV.NL?

Het hoofdkantoor van BHV.NL is gevestigd in Nijmegen. BHV.NL verzorgt opleidingen en trainingen op meer dan 70 locaties door heel Nederland waarvoor je je individiueel kunt inschrijven (open inschrijving). Je hoeft dus nooit ver te reizen naar een cursuslocatie. Daarnaast geeft BHV.NL ook cursussen op jouw bedrijfslocatie (incompany)

Wat is de visie van BHV.NL op opleiden?

BHV.NL volgt de trends en ontwikkelingen op het gebied van opleiden op de voet. Daarmee sluiten we zo dicht mogelijk aan op wat en hoe mensen leren. Alles wat je leert in onze cursussen, is direct toepasbaar in de praktijk. Lees verder over onze specifieke kijk op opleiden.

Hoe kijkt BHV.NL naar bedrijfsveiligheid?

Ontwikkelingen in wet- en regelgeving en veranderingen in het bedrijfsleven vragen steeds meer om risicogericht denken en handelen. De BHV'er wordt daarom steeds meer een specialist. BHV.NL legt de focus met opleiden en advisering op de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten. Meer daarover lees je in het artikel "'Onze kijk op bedrijfsveiligheid".

Waar vind ik de algemene voorwaarden?

Adres, route, bank- en betaalgegevens

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:


info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.