VCA cursussen

Veiligheid op het werk is van groot belang, maar niet altijd vanzelfsprekend. Er gebeuren regelmatig bedrijfsongevallen die grote gevolgen kunnen hebben voor werknemers zelf en voor je bedrijf. Door je VCA-certificaat te halen krijg je inzicht in onveilige situaties, ben je op de hoogte van de veiligheidsregelgeving en kun je bijdragen aan het voorkomen van ongevallen op het werk. Kortom: met het volgen van een VCA Basis of VOL cursus vergroot je de veiligheid op je werkplek. Bekijk hieronder het VCA cursusaanbod.

VCA basis of VCA-VOL?
De VCA basiscursus is voor medewerkers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of werkzaamheden verrichten in risicovolle omstandigheden. VCA-VOL is bedoeld voor operationaal leidinggevenden of ZZP'ers die aan het werk gaan op een locatie waar een VCA-plicht geldt.

VCA cursusaanbod

We hebben het VCA cursusaanbod verder uitgebreid om beter aan te sluiten op de leerbehoefte van onze cursisten.
Bekijk hieronder onze vernieuwde VCA cursusopzet!
VCA basis
Zelfstudie met lesboek
Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers

Praktijkdag en examen op locatie | 1 dag
Neem de theorie door in je eigen tijd aan de hand van het VCA lesboek. Hierna volgt een praktijkdag waarin je alles wat je geleerd heb oefent. Op diezelfde dag maak je het VCA basisexamen 
 
VCA-VOL
Zelfstudie met lesboek
Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.

Praktijkdag en examen op locatie | 1 dag
Neem de theorie door in je eigen tijd aan de hand van het VCA lesboek. Hierna volgt een praktijkdag waarin je alles wat je geleerd heb oefent. Op diezelfde dag maak je het VCA VOL examen 
 

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Een VCA cursus is bedoeld om bedrijven en hun medewerkers te helpen om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. VCA is in het leven geroepen om de veiligheid op werkplekken te vergroten. De VCA basis cursus is bedoeld voor uitvoerende medewerkers. Met een basis VCA diploma, ook wel B-VCA genoemd, kun je laten zien dat je kennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu en dat je deze kennis in de praktijk kunt toepassen. Je weet hoe je gevaarlijke situaties kunt herkennen en wat je moet doen wanneer een gevaarlijke situatie ontstaat. Kortom: VCA is onmisbaar voor veiligheid en certificering
 
image

Is VCA veplicht?

Nee, een VCA-certificering is niet wettelijk verplicht. Maar opdrachtgevers en werkgevers eisen steeds vaker dat medewerkers een VCA-certificaat hebben. Een bedrijf moet namelijk aan de Arbowet voldoen en met een VCA-certificaat kunnen zij aantonen dat ze aan bepaalde regels voldoen. Wanneer je een VCA-certificering hebt, heb je dus ook een grotere kans op opdrachten. 

VCA Incompany

Wil je liever een groep cursisten op jouw eigen locatie laten opleiden? Wij verzorgen ook incompany VCA-cursussen. Dit kan voor VCA Basis en de VCA-VOL in de vorm van een offline zelfstudie met een praktijkdag. Voor deze praktijkdag regel jij de locatie en doen wij de rest. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Wat is een VCA-cursus?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. In een VCA-cursus leer je alles wat nodig is om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Er zijn twee soorten VCA-cursussen. De VCA basis cursus voor werknemers in een uitvoerende functie en de VCA-VOL cursus voor werknemers in een leidinggevende functie en ZZP-ers.

Wanneer heb je een VCA nodig?

Een VCA is bedoeld voor medewerkers die werken in een risicovolle omgeving of waar werkzaamheden worden verricht die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Voorbeelden van sectoren waarin vaak om een VCA-certificaat gevraagd wordt zijn: vrachtvervoer, steigerbouw, technische sector, bouwkundige bedrijven, farmaceutische industrie, elektrotechnische industrie en chemische industrie.

Is VCA verplicht voor mijn werknemers?

VCA is niet wettelijk verplicht. Maar tegenwoordig wordt het door opdrachtgevers en werkgevers steeds vaker geëist om een VCA diploma te hebben. Hiermee toon je namelijk aan dat je voldoet aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Lees hier meer

Hoe lang duurt een VCA-cursus?

Bij BHV.NL kun je twee soorten VCA-cursussen volgen. Een VCA-basiscursus en een VCA VOL cursus. Bij de cursus krijg je een lesboek opgestuurd en bestudeer je de theorie in je eigen tempo. Daarna heb je een praktijkdag en op diezelfde dag maak je ook je examen. Hoe snel je de cursus afrondt is afhankelijk van jouw studietempo. 

Hoe lang is een VCA-certificaat geldig?

Een VCA-certificaat is 10 jaar geldig. Daarna wordt het tijd om je kennis opnieuw op te frissen en het VCA examen opnieuw te maken om je certificaat te behouden.

Is mijn VCA-certificaat nog geldig?

Als je wilt controleren of je VCA-certificaat nog geldig is, kun je kijken op de website van het Centraal Diploma register.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.