De nut en noodzaak van een veiligheidsronde
Voldoende medewerkers opgeleid met een BHV-cursus? ‘Check! De bedrijfsnoodorganisatie is op orde’, denken veel bedrijven dan. Maar helaas is dat niet per definitie het geval. Medewerkers hebben na een BHV-cursus de kennis in huis, maar tijdens een noodsituatie spelen ook zelfverzekerdheid in handelen, de betrokken collega’s, het plan en de faciliteiten een rol. Weten medewerkers bijvoorbeeld wat er in het bedrijfsnoodplan staat? Waar ze als BHV’ers moeten verzamelen tijdens een calamiteit? En of er een AED in het pand aanwezig is? Tijdens een veiligheidsronde ga je hiermee aan de slag.
In het kort:
- Je eigen bedrijfspand leren kennen door de ogen van een BHV’er
- Toepasbaar voor calamiteiten (met brand, levensreddend handelen en/of een ontruiming)
- Kritisch kijken naar je bedrijfsnoodorganisatie
- Kan worden uitgebreid, gericht op de risico’s van jouw organisatie
- Duur: één uur
Wat is een veiligheidsronde?
Een veiligheidsronde is manier van trainen voor calamiteiten met brand, levensreddend handelen en/of een ontruiming. Tijdens een veiligheidsronde ga je samen met je team én een ervaren trainer een ronde maken je eigen bedrijfspand. Je zet je BHV-bril op en gaat daarmee stap voor stap het pand door. Wat staat er in het bedrijfsnoodplan? Alle belangrijke plekken ga je langs, van de locatie van de brandmeldcentrale tot de plek waar de BHV-middelen liggen. Ondertussen stelt de trainer je vragen over de toepassing van de voorzieningen in het gebouw. Alles met als doel om de opgedane kennis meer te laten landen en je kritisch te laten kijken naar de bedrijfsnoodorganisatie.
De meerwaarde van een veiligheidsronde
Tijdens een veiligheidsronde breng je het geleerde naar de praktijk op de plek waar je het ook daadwerkelijk wil kunnen toepassen. Je leert het eigen bedrijfspand als BHV’er goed kennen. Zo weet je in geval van nood precies wat je moet doen én waar je moet zijn. Het voorkomt dat je als BHV-team voor verrassingen komt te staan en geeft BHV’ers vertrouwen in eigen kunnen. Daarnaast zorgt een veiligheidsronde ervoor dat je kritisch kijkt naar je bedrijfsnoodorganisatie. Is alles in het pand op orde? Zijn er bijvoorbeeld onveilige situaties of zijn bepaalde veiligheidsmiddelen wel op voorraad?
Modulair trainen
Zijn er in jouw bedrijf meer veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen? Een veiligheidsronde kan aangevuld worden met andere modules, en aandachtsvelden, gericht op de risico’s van jouw organisatie. Maatwerk betekent bij BHV.NL niet alleen dat wij een opleidingsprogramma op maat maken, maar ook dat wij samen met jou kijken naar budgettaire mogelijkheden of onmogelijkheden. Jouw wensen en mogelijkheden staan voorop!
>> Wil je je bedrijfsnoodorganisatie en de samenwerking van je BHV-team toetsen? Dat kan met een ontruiming- of een scenario-oefening. Met gezamenlijk oefenen verbeter je de samenwerking en zorg je ervoor dat BHV’ers beter op elkaar ingespeeld raken.