Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!

maandag 1 januari 2024
Goede voornemens, ze horen bij het nieuwe jaar als de muziek van ABBA, overgebleven oliebollen eten op nieuwjaarsdag en ontdekken dat je wéér geen miljonair bent geworden met je staatslot. Maar bij een nieuw jaar horen ook goede voornemens. Die hebben een belangrijke overeenkomst met kerstbomen: ze sneuvelen vaak in de eerste helft van januari. Ben je op zoek naar een voornemen waar je langer iets aan hebt? Word dan bhv’er!
In het leven gaat er weleens iets mis, dat hoeven we je heus niet te vertellen. Er kan brand uitbreken. Iemand in je omgeving kan een been breken of bewusteloos raken. En zo zijn er nog honderden voorbeelden die we hier niet allemaal gaan opnoemen. Wat er ook gebeurt: wanneer er nood aan de man (of vrouw) is, staat de ware bhv’er op. Hij of zij weet precies wat er moet gebeuren en houdt het hoofd koel. Zonder bhv’ers zou de wereld een stuk minder veilig zijn. Daarom adviseren wij van BHV.nl: word bhv’er! Hier is waarom.

Veiligheid voorop

Of: safety first, hoewel dat minder goed allitereert. Als jij bhv’er bent, draag je eigenhandig bij aan een veiligere wereld. Je vergroot de veiligheid van de mensen om je heen, maar ook die van jezelf. Jij weet hoe je moet handelen in noodsituaties, zoals brand, ongelukken of medische noodgevallen. Daarmee maak je niet alleen het verschil in zulke gevallen, maar het vergroot ook de gemoedsrust van de mensen dicht bij je. En wat te denken van je eigen gemoedsrust? Mocht het nodig zijn, dan weet jij, beste bhv’er, precies hoe je moet handelen. Dat is een heel fijn gevoel, kunnen we je verklappen.
 
Trouwens, bhv’er ben je niet alleen op je werk. Neem je kennis na werktijd vooral lekker met je mee; zeg maar dat het van ons mag. Want ook thuis, onderweg of ergens anders gaat er weleens iets mis. Als volleerd bhv’er ben je ook dan de reddende engel.

Wettelijke verplichting

In Nederland is bhv verplicht voor alle bedrijven met minstens één medewerker – en dat zijn er nogal wat in ons land. Dat betekent dat je als werkgever moet voorzien in voldoende mensen die getraind zijn en weten hoe ze in noodsituaties moeten handelen. Door aandacht te besteden aan je bhv-apparaat geef je niet alleen de veiligheid een boost, maar voldoe je ook alleen aan de wettelijke eisen.

Je redt er levens mee

In een noodsituatie telt elke seconde. Door snel te reageren kun je het verschil maken tussen leven en dood. In een bhv-training leer je om snel en adequaat te reageren. Niet afwachten, maar in actie komen – natuurlijk zonder je eigen veiligheid uit het oog te verliezen. Bij een reanimatie, ontruiming of brand kun je daarmee levens redden.

Goed voor je veelzijdigheid

Als bhv’er word je zodanig opgeleid dat je op bijna alle noodsituaties een antwoord hebt. We leren je brandjes blussen, slachtoffers stabiliseren, verbanden leggen, reanimeren, ontruimen, evacueren, kalmeren en nog veel meer. Deze vaardigheden zijn extreem nuttig op je werkplek, maar komen ook in het dagelijks leven van pas. Ben je getuige van een verkeersongeval, een ongelukkige valpartij op het sportveld of gaat er iemand op de versafdeling van de supermarkt gestrekt? Jij weet hoe te handelen!

Teamwork leveren

Eigenhandig een drukverband aanleggen of iemand met een brandwond naar de dichtstbijzijnde kraan begeleiden lukt meestal nog wel. Maar in veel situaties moet je echt als team opereren. Tijdens een bhv-training leren we je daarom om samen te werken. Er zijn heel wat verschillende rollen, en succes in een noodsituatie valt of staat met een goede taakverdeling. Hoe vaker je samen traint, hoe beter je weet wat je aan elkaar hebt. Dat versterkt de teamgeest op de werkvloer.

Goed voor je zelfvertrouwen

Na het afronden van de bhv-training heb je meer vertrouwen in je vermogen om in noodsituaties te handelen. Dat zorgt voor meer zelfredzaamheid en gemoedsrust. Vanzelfsprekend hoop je niet dat er iets misgaat, maar áls de situatie erom vraagt, ben jij er klaar voor.

Een duurzame investering

Natuurlijk, het kost tijd om je te laten opleiden tot bhv’er. Je moet trainingen volgen om de basis onder de knie te krijgen. En het is belangrijk om je kennis op peil te houden, dus je bent elk jaar wel een paar dagdelen zoet. Maar besef gerust dat dit een hele goede investering is. Een investering in je eigen veiligheid, maar ook in de veiligheid van de mensen in je omgeving.

Meld je aan!

Als je twijfelt om bhv’er te worden, geven we graag het beslissende zetje: doen! Je krijgt er geen spijt van. Kijk hier voor meer informatie over onze cursussen

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
  • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
    8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
    Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.